Tampereen Särkänniemen delfiinien siirto Suomesta Kreikkaan lauantaiyönä ihmetyttää ja raivostuttaa ihmisiä. Siirto yritettiin salata, mutta Oikeutta eläimille -järjestö kertoo saaneensa perjantaina vinkin delfiinien siirrosta.Särkänniemi tiedotti delfiinien siirrosta vihdoin sunnuntaiaamuna. Toimitusjohtaja Miikka Seppälän mukaan delfiinien siirrosta ei tiedotettu etukäteen, koska tämä oli siirtoa turvanneiden turvallisuusviranomaisten ohje.

Monet kansanedustajat ja tamperelaiset kunnallispoliitikot ovat ilmaisseet suuttumustaan sosiaalisessa mediassa.

–Todella epäilyttävä tämä öinen delfiinien siirto-operaatio. Särkänniemestä ei kukaan tiedota asiasta mitään. Vai kuviteltiinko siellä, ettei kukaan huomaa mitään jos delfiinit vain katoavat yhdessä yössä? Ilmeisesti tämä siirto ei kestänyt lainkaan päivänvaloa. Hirveä kohtalo viattomilla eläimillä, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen kommentoi Facebookissa.

Tampereen kaupunginvaltuutettu, vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen puolestaan sanoo olevansa todella pettynyt Särkänniemen toimintaan. Tampereen kaupunki on Särkänniemen omistaja.

–Tällainen viestintälinja ei ole hyväksyttävää kunnan omistamalta julkiselta yhtiöltä eikä se ole muutenkaan tästä maailmasta tai ajasta. Yhtiö on jo aiemmin jäänyt kiinni erikoisista toimintatavoista asiassa ja esimerkiksi myöntänyt kiistämiään tekoja vasta kun muut ovat ne havainneet. Näistä ei ilmeisesti ole otettu opiksi, Parviainen kommentoi Facebookissa.

–Epäilemättä delfiineihin liittyvät asiat ovat Särkänniemelle vaikeita teki se niin tai näin eikä yhtiön nykyjohto ole delfiinejä Tampereelle tuonut, mutta se ei oikeuta tällaista toimintatapaa. En valtuutettuna mielelläni arvostele kunnan tytäryhteisöjen toiminnan ongelmia julkisuuden kautta mutta Särkänniemen harjoittaman toistuvan avoimuuden vastaisen ja suoraan sanottuna ylimieliseltä näyttävän linjan vuoksi en näe muuta vaihtoehtoa. Yhtiön valitsema tapa toimia ei ole ainakaan Tampereen etu. Itse delfiinien osalta voi vain toivoa parasta. Ennusmerkit eivät kuitenkaan ole lupaavia, hän jatkaa.

Myös Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin (sd.) ihmettelee Särkänniemen toimintaa.

–Onko todella niin, että poliisi joutuu hoitamaan tiedotusta, koska yhtiö ei siihen kykene tai halua, hän kysyy Twitterissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson puolestaan kuvailee Särkänniemen toimintaa käsittämättömäksi.

–Mikä taho uskoo salailun ja hiljaisuuden olevan toimiva strategia vuonna 2016?, hän tviittaa.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö sanoo, että vihreät ovat Tampereella pitkään edellyttäneet, että delfinaarion toiminta ajetaan alas. Se olisi Niinistön mukaan kuitenkin pitänyt tehdä hallitusti ja hyvissä ajoin suunnitellen delfiinien turvallista sijoittamista loppuiäkseen.

–Särkänniemi on pahan kerran mokannut koko delfinaarion alasajamisen hoitamisen. Tietoa siirrosta ei ole edes annettu Tampereen päättäjille, vaikka kaupunki huvipuiston omistaa. Särkänniemeltä on nyt vaadittava vastuullista toimintaa ja delfiinien kunnioittavaa kohtelua, hän kommentoi Facebookissa.

Niinistö muistuttaa, että Eurooppaan on suunnitteilla 2-5 vuoden sisällä delfiinien turvapaikka, ja Särkänniemen olisi hänen mukaansa pitänyt omalla toiminnallaan vauhdittaa hanketta.

–Nyt delfiinit kuitenkin yritetään yön pimeydessä siirtää todennäköisesti Kreikkaan Attican delfinaarioon, joka on epäiltynä vakavista eläinsuojelun rikkomuksista. Siitä kertovat raportoidut 5 delfiinikuolemaa kuuden vuoden aikana ja talousvaikeuksista johtuvat vaikeudet ruokkia eläimiä. Kaikki vain sen takia, että Särkänniemi yrittää rahastaa tilanteella. Tilanne on vaikea, mutta vähintään Särkänniemen pitäisi säilyttää delfiinien omistus: sillä voi varmistua niiden myöhemmästä siirrosta turvapaikkaan, kun sellainen valmistuu, Niinistö kirjoittaa.