Elokuvalegenda Peter von Bagh käsikirjoitti viimeisinä aikoinaan uuden elokuvan, kertoo hänen ystävänsä Timo Malmi. Elokuvan kohtalo on vielä epävarma.

–Istuimme kahvilla ja pullalla heinäkuussa ja siinä tuli yksi elokuvaidea. Saattoi olla, että heitin itse idean toiveena, Malmi kertoo Uudelle Suomelle.

Elokuussa lomansa jälkeen Bagh kertoi tehneensä käsikirjoituksen.

–Hän sanoi, että varaudu siihen, että nimesi on elokuvan krediiteissä. Hän on tehnyt käsikirjoituksen siitä ideasta, ja sitä ruvetaan tekemään, Malmi kertoo.

Tehdäänkö elokuva vielä?

–Se on kysymysmerkki. Se voi hyvin olla mahdollista, mutta Petterin elokuvat olivat sellaisia, että ne syntyivät hänen päästään spontaanisti, Malmi kertoo.

Elokuva voi olla vaikea toteuttaa ilman Baghia, koska suuri osa hänen elokuviensa elementeistä tarkentui matkan varrella.

–Lopputuloksessa oli aina loputtomasti rikkaita assosiaatioita, jotka syntyivät matkan varrella, Malmi kertoo.

–Hän arvosti ennen kaikkea spontaaniutta ja tuoreutta. Jos oli radio-ohjelma, hän kehitti jostain pikku lappuselta tunnin ohjelman. Tätä hämmästelivät monet, hän toteaa.

Uuden elokuvan aiheena oli Baghin kirjasto. Malmi ei tiedä yksityiskohtia tarkemmin.

Malmi kuvailee Baghia anteliaaksi, kansainväliseksi ja huumorintajuiseksi.

–Hän vei asioita eteenpäin, ja oli tarvittaessa särmikäs ja suorapuheinen. Hän ei ollut mikään ympäripyöreä henkilö. Tähän yhdistyi huumori ja sydämellisyys, Malmi kuvailee.

Malmi kertoi Uudelle Suomelle myös Baghin hänelle lähettämän viimeisen viestin, joka kuvaa miehen huumorintajua. Lue viimeinen viesti täältä.

Mitkä olivat Baghin merkittävimmät teot?

–Peterin elämä ja teokset olivat vähän sellainen kokonaistaideteos, joka eli ja muokkautui. Monet teokset täydensivät toisiaan, ja ovat kuin valtava fresco. Hän on itsekin osa sitä taideteosta taiteilijapersoonana. Hän eli hyvin epäkaavamaista elämää. Hän oli luova ihminen, Malmi vastaa.

Baghin luovuus ja taidot lähtivät lapsuuden harrastuksista ja kansainvälisestä elämästä. Baghin elokuvasta Muisto (1987) on löydettävissä erilaisia johtolankoja hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

–Häneen liittyy kosmopoliittisuus ja laaja-alaisuus. Hänen isänsä oli emigrantti. Hänellä on sukujuuria Venäjältä, Saksasta ja Ruotsista. Hän luki pienestä pitäen kirjoja, soitti klarinettia, katseli elokuvia valtavasti – ahmi kulttuuria hyvin pienestä, ja oli kansainvälinen ihminen, matkusti paljon nuoresta asti ja oli erittäin kielitaitoinen.

–Hänen oli hyvin helppo ottaa kontakteja sellaisiin ihmisiin, joista hän oli kiinnostunut, ja hän oli kiinnostunut aika monista ihmisistä. Ja vaikka hän oli hyvin epäkäytännöllinen ihminen, hän pärjäsi hyvin, Malmi kuvailee.

Mitä tarkoitat epäkäytännöllisyydellä?

–Arjen monet jutut eivät olleet hänelle tärkeitä, vaan tällaiset elämää suuremmat asiat häntä innostivat.

Tunnelma Baghin lähipiirissä on surullinen.

–Pohjaton suru, Malmi sanoo hetken hiljaisuuden jälkeen.

Baghin eteenpäin vievä voima on kuitenkin läsnä.

–Hänen tekemiään suunnitelmia on hyvä viedä eteenpäin.

Baghilla oli elokuussa valmistuneen elokuvan käsikirjoituksen lisäksi monia muita elokuva-, kirja- ja tv-projekteja. Baghin muistelmat julkistetaan syksyllä, ja parin viikon kuluttua Sodankylä ikuisesti -kirja saa englanninkielisen painoksen.