Satiaiset ovat nykyisin hyvin harvinaisia Suomessakin. Helsingin Sukupuolitautien poliklinikalla ja Yliopiston apteekissa satiaisista kärsiviä potilaita ei tavata lähes koskaan.

Brittilehti Bloomberg kertoi maanantaina, että satiaiset olisivat kuolemassa sukupuuttoon, mikä saattaisi johtua länsimaissa vallitsevasta trendistä ajella häpykarvoja.

HUS:n sukupuolitautien poliklinikan erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo, ettei ole tavannut satiaisista kärsivää potilasta vuosiin. Siitä ei ole varmuutta, ovatko satiaiset todella katoamassa, sillä lääkityksen satiaisiin saa ilman reseptiä apteekista eikä niiden hoito vaadi lääkärikäyntiä.

– Ihmiset hoitavat ne itse. Meillä he eivät ainakaan käy, Hiltunen-Back sanoo Uudelle Suomelle.

Bloombergin mukaan satiaisten hävikki johtuisi mahdollisesti siitä, että naiset ovat alkaneet ajella häpykarvojaan. Lehti väittää naisten innostuksen karvattomuudesta johtuvan Sinkkuelämää-sarjasta, jossa aihetta käsitellään.

Hiltunen-Back uskoo, että Bloombergin väitteessä voi olla perää ja satiaiset ovat vähentymässä. Sukupuuttoon hän ei kuitenkaan usko.

– Satiainen elää karvoituksessa. Jos ei ole karvoitusta, tarttuminen on hankalaa, Hiltunen-Back sanoo.

– Ihokarvoja on kuitenkin vielä, eiväthän kaikki ole karvattomia. En usko, että satiaiset ovat kuolemassa sukupuuttoon vielä, hän jatkaa.

Helsingin Yliopiston apteekissa satiaislääkkeitä kysytään vain harvoin. Satiaisiin käytetään samaa lääkettä kuin täiden hoitoon, joten lääkkeen myynnistä ei voi päätellä satiaisten yleisyyttä Suomessa.

– Kahdentoista vuoden aikana lääkettä satiaisiin on kysytty ehkä pari kertaa. Viimeksi noin viisi vuotta sitten, asiakaspalvelupäällikkö Martina Suominen sanoo Uudelle Suomelle.

Suominen arvelee, että vähäinen kysely satiaislääkkeistä voi johtua myös ihmisten arkuudesta ottaa asiaa esille. Satiaiset ovat hänen mukaansa aina olleet Suomessa harvinaisia.