Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen kertoo vastustaneensa sisimmässään Lissabonin sopimukseksi kutsutun EU:n perussopimuksen laatimista, vaikka ajoi sitä samaan aikaan Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä.

Jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö ällistyi Väyrysen menettelystä.

Väyrysen tunnustus tuli esiin Iltalehden presidenttitentissä, kun ehdokkaat väittelivät turvallisuuspolitiikasta. Lissabonin sopimuksessa EU:n jäsenmaat sitoutuvat antamaan toisilleen apua, jos toinen jäsenmaa tulee hyökkäyksen kohteeksi.

–Minä tein kaiken mahdollisen Lissabonin sopimusta vastaan. Sen jälkeen kun tulin Matin (Vanhasen) hallituksen ministeriksi, Matti totesi, että ehtona on se, että hän määrää EU-politiikasta. Sen takia minä kävin eduskunnassa äänestämässä Lissabonin sopimuksen puolesta, Väyrynen sanoo.

Vanhanen myönsi Väyrysen kertoman todeksi. Niinistö ei ollut uskoa korviaan.

–Menettelitkö sinä todella sillä tavalla, että pidät omaa ministeripostiasi niin tärkeänä, että olet hallituksessa hyväksymässä, eduskunnassa hyväksymässä jotain sellaista, jota nyt noin jyrkästi vastustat, inhoat ja torjut? Minusta se on käsittämätöntä! Niinistö älähti.

Lue myös:

Sauli Niinistöltä kuitti Paavo Väyryselle MTV:llä: ”Meistä vain toinen on ollut hyväksymässä pahamaineista sopimusta ja se olit sinä”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”