Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puuttui tuloeroihin puheessaan valtiopäivien avajaisissa tänään.

Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan 85 maailman rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin 3,5 miljardia köyhintä.

-En usko, että tällaista elämänmenoa pitkään siedetään, kansannousuja tulee lisää, Niinistö totesi.

Hän sanoo, että Suomessa mittakaava on kokonaan toinen.

-Luterilainen vaatimattomuus on ollut kaunistus, josta täytyy pitää kiinni.

Niinistö huomauttaa kuitenkin, että myös Suomessa tuloerot ovat olleet kasvussa, vaikka ne nyt taantuman vuoksi ovat kaventuneet.

-Samaan aikaan myös tulot ovat alentuneet. On hyvä muistaa, että tulojen aleneminen tuntuu pahiten niille, jotka ovat joutuneet tinkimään välttämättömyydestä, hän sanoi.

Niinistö sanoo, että Suomessakin oli viime vuoden aikana esillä erilaisia paheksuntaa aiheuttaneita tapahtumia julkisella ja yksityisellä sektorilla.

-Useimmin on kyse suhteellisen pienistä virheistä, joilla ei juurikaan ole kokonaisuuteen vaikutusta.Mutta pienikin paha paljastaa ja puhuttaa paljon, etenkin, jos se kertoo ylimielisyydestä.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma totesi omassa puheessaan, että oikeudenmukaisuuden vaatimukset korostuvat vaikeissa oloissa ja niukkuutta jaettaessa.

-Tehkää itsellenne se, mitä muilta vaaditte. Jos johtajat vaativat työntekijöitä jatkamaan töissä 67 ikävuoteen saakka, mutta itse tähyilevät pois työelämästä jo 60 täytettyään, ei se tunnu kovin vakuuttavalta eikä reilulta, Heinäluoma sanoi.