Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi sunnuntaina, että Ranskan interventioaloitteeseen (EI2) on tulossa uusia hakijamaita. Nyt aloitteessa ovat Suomen lisäksi mukana Ranska, Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Portugali, Saksa, Tanska ja Viro.

Lue tarkemmin: Suomikin on mukana Donald Trumpin lyttäämässä ”Euroopan omassa armeijassa” – Jussi Niinistö: ”Lisää ainakin teoriassa mahdollisuuksiamme saada sotilaallista apua”

”Euroopassa turvallisuudesta on tullut hyvin keskeinen aihe. Meillä on vielä suurempi haaste ilmastonmuutoksen kohdalla, ja nämä kaksi isoa kysymystä liikkuvat varmasti rinnakkain Suomen puheenjohtajuuskauden aikana, ja ovat tärkeitä”, Niinistö sanoi tavatessaan toimittajia Ranskan kansallispäivän juhlallisuuksien yhteydessä.

Hän tapasi sunnuntaina myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin. Niinistön mukaan he keskustelivat aloitteeseen otettavista uusista maista sekä Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tulevasta tapaamisesta.

Presidentin mukaan Putinin tapaamisen ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

”Mielelläni hänenkin näkemyksiään kuulen. Hän on esittänyt Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria, jonka eräs sisältö olisi selkeyttää tuon Venäjän suhde. Samaan hengenvetoon sanon, että se ei tarkoita minkäänlaista takaisinvetoa tai helpotusta siihen perusasetelemaan, joka Ukrainan ja muidenkin tilanteiden johdosta vallitsee.”

Emmanuel Macron korosti eurooppalaisen puolustusyhteistyön merkitystä puheessaan Ranskan kansallispäivän paraatissa.

”Eurooppa ei ole ollut yhtä tarpeellinen kuin nyt koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Eurooppalaisen puolustuksen rakentaminen yhdessä transatlanttisen liittouman kanssa on prioriteetti Ranskalle”, hän sanoi uutistoimistojen mukaan.

Lue myös: Palkittu professori: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”

Ranskan kansallispäivän paraati juhlistaa tänä vuonna eurooppalaista puolustusyhteistyötä, ja ensimmäisinä paraatissa marssivat Euroopan interventioaloitteeseeneli E12:ta osallistuvat maat. Suomen puolesta paraatissa marssi kolmihenkinen lippuvartio.

Suomi allekirjoitti Euroopan interventioaloitetta eli EI2:ta koskevan aiesopimuksen viime marraskuussa. Perimmäisenä julkilausuttuna tavoitteena on yhteisen strategisen toimintakulttuurin kehittäminen tukemaan Euroopan maiden kykyä toteuttaa sotilaallisia operaatioita EU:n, Naton, YK:n tai tilannekohtaisesti koottavien maakoalitioiden puitteissa.

Lue lisää:

Natosta tiukka ehto ”Euroopan armeijalle”: Sopii vain Naton sisällä

Donald Trump ärähti Ranskalle: ”Ehkäpä Euroopan pitäisin ensin maksaa oma osuutensa Natosta”

Donald Trump ja Emmanuel Macron puhuivat Natosta: ”Haluamme vahvan Euroopan”

Suomi ilmoittautuu Ranskan puolustusyhteistyöhön – Paavo Arhinmäki: Pitääkö Suomen olla mukana jokaisessa militäärialoitteessa?