Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo seuraavansa hallitusneuvotteluita ”kuin kuka tahansa” ja olevansa varsin kiinnostunut talouspolitiikan linjauksista.

”Totta kai minä mielenkiinnolla seuraan, mihin suuntaan ollaan menossa. Meillähän on hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista. Kun sanotaan, että nyt saa säästäminen riittää, niin minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa että jotain jää säästöön. Tässä mielessä kymmeneen vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”, hän totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

”Talouden kohdalla, ikävä kyllä, me olemme kovin riippuvaisia siitä, mitä maailmalla tapahtuu, eivätkä merkit nyt ole kaikista parhaimmat”, Niinistö jatkoi.

Lue myös: Nyt tuli karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”

Hän korosti hallitusneuvotteluiden olevan aina tiukat.

”Katsotaan nyt, kuinka käy. Oikeastaan vielä tärkeämpää kuin sopia, on sitoutua siihen, mitä on sovittu”, presidentti sanoi.

Ulkopolitiikan linjauksiin Niinistö ei odota suuria muutoksia. Hän toivoo uuden hallituksen korostavan monenkeskeisyyttä.

”Jos oikein olen ymmärtänyt puoluejohtajien kommentteja, ulkopolitiikan peruslinjaukseen ei ole tulossa merkittäviä käänteitä. Kyllä se monenkeskeisyyden korostaminen on nyt tärkeää.”

Niinistö korosti monenkeskeisyyden merkitystä myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

”Kunnioitetaan niitä järjestelmiä, joita on olemassa ja joissa sitten yhdessä sovitaan. Kyllä minun omissa suunnitelmassani tietysti on, että aina kun tilaisuus tulee, jatkan puhettani tästä valtionpäänmiesten kanssa. Toteaisin myös sen, että kun olemme EU:n puheenjohtaja, meidän on sanottava muille, että meidän on tehtävä, ei, että teidän on tehtävä. Se tarkoittaa, että silloin täytyy olla myös omia tekoja.”

Lue lisää:

Sauli Niinistöltä piikkiä hallitukselle – Puhetapa ”särähtänyt” presidentin korvaan

Sauli Niinistön ulostulo puhuttaa – Tutkija: ”Turvallisuuspoliittinen äkkiherätys on vaaran paikka”

Sauli Niinistöltä huolestunut kysymys: ”Menemmekö kohti tilannetta, mikä pitää nähdä diplomatian loppuna - Eurooppa on tässä iso häviäjä”