Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti tänään esille Ylen Radio 1:ssä kiinnostavan näkökulman eri valtioiden politiikassa levinneisiin populistisiin ilmiöihin. Aihe on hyvin ajankohtainen Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Ison-Britannian EU-eropäätöksen jälkeen sekä Italian tämän viikonlopun kansanäänestyksen vuoksi.

Häneltä kysyttiin Radio 1:n lähetyksessä ihmisten eriarvoistumisesta samassa yhteydessä, kun puhuttiin populismista. Suomen osalta hän totesi vahvuuden olevan yhteiskunnallinen eheys. Pahoinvointi taas hänen mukaansa heikentää eheyttä.

- Minun mottoni on pitkään ollut se, että hyvinvoivien kannattaa ymmärtää, että he voivat sitä paremmin mitä vähemmin on pahoinvoivia ihmisiä.

Populismia maailmalla ja erityisesti Italian kansanäänestystilannetta tasavallan presidentti pohti melko pitkään.

- Populismiahan on hiukan vaikea määritellä, mitä kaikkea se sitten on. Katsotaan vaikka tilannetta Italiassa, siellä käydään hyvin ratkaiseva kansanäänestys. Kaikkien asiantuntijoiden mukaan se ei olekaan kansanäänestys loppujen lopuksi juuri siitä kysymyksestä, lisätäänkö hallituksen valtaa vai ei, joka on esitetty, vaan että siitä alkaa muodostua kansanäänestys siitä, että hyväksytäänkö italialainen nykymeno vai ei. Siis täysin toiseen asiaan vastataan, presidentti sanoi.

Useimmiten poliittisella populismilla tarkoitetaan kansallista etua korostavaa populismia, jota edustavat monet eurooppalaiset kansallispopulistiset puolueet ja Yhdysvaltain vastavalittu republikaanipresidentti Donald Trump. Siihen liitetään usein konservatiivisia ja oikeistolaiseksi miellettyjä arvoja.

Italiassa, missä hallitus saattaa kaatua huomiseen kansanäänestykseen, on kyse Suomen presidentin mukaan nähtävästi muustakin kuin populismista.

- En tarkoita, että Italiassa vain siitä (populismista) olisi kysymys, mutta sitä, että ihmiset reagoivat ehkä nyt Yhdysvaltain vaaleissa ja brexitin kohdalla myös mahdollisesti niin, että he haluavat osoittaa asiasta riippumatta sen, että he eivät hyväksy tätä nykyjärjestelmää. Silloin minusta kaiken kuittaaminen sillä, että se on tuota populismia, saattaa olla vähän virhe, hän pohdiskeli.

Presidentin mukaan ”laajoihin populistisiin ilmiöihin” tuleekin suhtautua vakavasti.

- Voi olla, että esimerkiksi Italiassa heilutetaan populismin lippua näille ei-äänestäjille, mutta kaikki ei-äänestäjät eivät ehkä kuljekaan pääasiassa sen perässä, vaan osoittaakseen yleisesti käsityksensä siitä, että he eivät sitä Italian menoa hyväksy. Tämän vuoksi nämä niin sanotut laajat populistiset ilmiöt on otettava hyvin vakavasti, koska ne usein todellakin kertovat paljosta muusta kuin juuri siitä konkreettisesta kysymyksestä, josta kulloinkin on kysymys, hän sanoi Ylen kanavalla.