Jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö katsoo, että Helsingin suurmoskeijahankkeeseen liittyy suuria kysymysmerkkejä.

Hän kertoi Ilta-Sanomien presidenttitapahtumassa asettaneensa taannoin Talouselämän haastattelussa moskeijahankkeelle tiettyjä edellytyksiä. Nämä ehdot ovat Niinistön mukaan yhä ”suurella kysymysmerkillä, ehkä vielä suuremmallakin [kuin haastatteluhetkellä]”.

– Ensinnäkin se, että jos joku rahoittaa, niin sen pitää olla pyyteetöntä rahoitusta, siihen ei voi sisältyä mitään taka-ajatuksia, Niinistö sanoo nyt.

Lisäksi presidentti katsoo, että suomalaisen muslimiyhteisön tulisi ”kautta kirjon olla vähän samaa mieltä” hankkeesta, jotta se voisi toteutua. Nyt näin ei ole, sillä hanke huolestuttaa osaa muslimeista ja sen on myös ääneen sanottu olevan sunnimuslimien hanke.

– Nämä molemmat kysymysmerkit ovat yhä aika vahvasti olemassa ja ovat jopa vahventuneet, Niinistö arvioi.

Niinistö ei kuitenkaan halunnut julistaa kantaansa kielteiseksi eikä myöskään antaa suoria ”ohjeita” Helsingin päättäjille, jotka aloittavat moskeijahankkeen käsittelyn tiistaina .

– Pidetään nyt vain ne suuret kysymysmerkit, presidentti summasi näkemyksensä.

Niinistön mukaan uskontoon liittyvän pyhäkön tulee palvella ”vain ja ainoastaan sitä uskontoa”, ei rahoittajan etuja.

Niinistö ei vuonna 2015 julkaistussa Talouselämän haastattelussa tyrmännyt ajatusta, että Helsinkiin rakennettaisiin suurmoskeija Saudi-Arabian tai Bahrainin rahoilla. Hän sanoi tuolloin, että Suomessa ”on vapaus harjoittaa uskontoa, ja jos rahoitus on puhtaasta auttamishalusta, niin ymmärrän kyllä jos ottavat vastaan”.

Lue lisää:

Tutkijat epäilevät suurmoskeijahanketta: ”Näyttää siltä, ettei Helsinki halua oppia Euroopan kokemuksista”

Suurmoskeijalle kerätään nyt 700 000€ tilille Bahrainissa – Perussuomalainen aiheutti hässäkän tiedotustilaisuudessa

Suurmoskeijahanke: Tällaiset ovat Helsingin virkamiesten ehdot – pormestari Vapaavuori sanoi heti ”ei”

Pormestari Jan Vapaavuori: ”En kannata suurmoskeijaa vieläkään”

Suurmoskeijahanke etenee, Bahrainin edustajat nyt Suomessa – Tämä kuva havainnollistaa hankkeen koon Hanasaaressa