Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on arvostellut kovin sanoin suomalaista keskustelukulttuuria puhuessaan valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa.

– Olemme käyneet mieleenpainuvaa julkista keskustelua keskenämme. Osa on ollut toki tarpeellista varoittelua, kun ihmisiä on rikollisesti sanoin tai teoin loukattu. Mutta sen lisäksi olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme. On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat ja sitten tietty hyväksi lopuksi poliisikin. Olemme perin itsemme haukkuneet, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Suomella on ongelma: "hallitsematon maahanmuuttoliike". Presidentti sanoi, että suomalaiset tekevät pahan virheen, jos luulevat tämän ongelman peittyvän sillä, että tarkkailevat toinen toisensa sanomisia "pilkkuun asti". LUE MYÖS: Sauli Niinistöltä täysin poikkeuksellinen teko – Onko tällaista ennen nähty?

Presidentti sanoi, että ongelmia ei sillä tavalla ratkaista.

Niinistö myös mainitsi valtavan suosion saaneen kirjailija Jyri Paretskoin kirjoituksen "Tolkun ihmiset", jonka presidentti itsekin jakoi sosiaalisessa mediassa viikonloppuna.

Niinistö toisti arvion, jonka on aiemmin esittänyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erityisneuvonantajana Välimeren pakolaiskriisissä toimiva Antti Pentikäinen.

– On mahdollista, että pakolaisia käytetään kyynisen valtapolitiikan välineenä, Niinistö sanoi puheessaan.

Pentikäinen sanoi Uudelle Suomelle tammikuussa, että hätään joutuneita ihmisiä ”käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan”.

Niinistö puhui paljon turvapaikkakriisistä.

– Eurooppa ei enää pitkään kestä hallitsematonta kansanvaellusta. Sietorajan ylittäminen romahduttaa arvojärjestelmämme, Niinistö sanoi.

LUE MYÖS: Sipilän erityisedustaja sanoo ääneen: ”Pakolaiskriisi vasta alkusoittoa – Eurooppaa häiritään systemaattisesti”

LUE MYÖS: Suomen ”näkymätön enemmistö” heräsi – ”Sanokaa se ääneen, tolokun immeiset”