Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi ruotsalaisen Dagens Nyheterin laajassa haastattelussa, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin todella hakee Ukrainan kriisistä. Niinistö kutsuu Ukrainan kriisiä katastrofiksi.

– Meillä on katastrofi Ukrainassa ja se on kamalaa siellä oleville ihmisille. Mutta meillä on myös toinen kriisi Venäjän ja Euroopan unionin sekä Venäjän ja lännen välisissä suhteissa -- ja se on kasvanut koko ajan. Meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta tilanne ei muutu huonommaksi ja sitä minä ja monet muut olemme yrittäneet, Niinistö sanoo.

– Uskon, että Venäjä haluaa heikentää Ukrainaa niin, että Putinilla on koko ajan käsissään tilanne, missä on monia vaikeita kysymyksiä, joita pidetään auki ja ratkaisemattomina. En usko, että Venäjä haluaa laajentaa aluettaan – mutta vaikuttaa henkisesti. Perimmäinen tarkoitus on selvä: Putin ei halua, että Ukraina tulee lähemmin kytkeytyneeksi länteen tai EU:hun – Natosta puhumattakaan, Niinistö arvioi.

Dagens Nyheter kehuu Niinistön aktiivista toimintaa Ukrainan kriisin aikana ja muistuttaa, että Suomi reagoi Krimin miehitykseen nopeasti, kun Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoitti ymmärtävänsä Venäjää.

Niinistö pitää Ruotsin ja Suomen syventyvää puolustusyhteistyötä tervetulleena ja katsoo, että se avaa mahdollisuuksia syventää yhteistyötä myös muilla aloilla. Silti Niinistö pitää tärkeänä, ettei esimerkiksi puolustusyhteistyössä aseteta valmiita tavoitteita, vaan edetään ennakkoluulottomasti askel askeleelta niin pitkälle kuin voidaan edetä. Natoa Niinistö ei pidä ajankohtaisena turvaratkaisuna, muttei halua Suomen itse sulkevan ovea Natoon.