Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää muotokuvansa tekemiseen osallistuneen taiteilijan perusteluja valinnoilleen outoina. Niinistö kommentoi asiaa tänään Politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa.

Yhteisötaiteellinen muotokuva on herättänyt huomiota, sillä se on varsin epätraditionaalinen 100 osateoksesta koottu mosaiikki, jonka toteutti sata suomalaistaiteilijaa.

Niinistö itse on kommentoinut muotokuvaa aiemmin lähinnä kiittämällä tekijöitä. Helsingin Sanomat kuitenkin paljasti muotokuvasta yllätyksen: muotokuvassa presidentin poski kuuluu afganistanilaiselle turvapaikanhakijalle Sadiq Bahroozille.

Piilotuksesta vastasi valokuvataiteilija Päivi Koskinen, joka perusteli lehdelle halunneensa muistuttaa presidenttiä suvaitsevan Suomen puolesta toimimisesta. Hänen mielestään Niinistö ei ole ”osoittautunut kovin myötämieliseksi turvapaikanhakijoita kohtaan”. Ilta-Sanomissa hän jatkoi toivoen, että Niinistö ”ylipäätään ottaisi kantaa turvapaikanhakijoiden asemaan Suomessa, rasismiin sekä piilorasismiin”.

Koskinen kertoi Helsingin Sanomissa työnsä kimmokkeeksi julkisessa keskustelussa näkyvän vihan pakolaisia kohtaan. Hän nosti molemmissa lehdissä esiin Daily Mailyn kärjekkään jutun vuodelta 2016. Lehti kirjoitti Niinistön sanoneen, että moni maahanmuuttaja etsii helpompaa elämää, eikä pakene vaaraa.

Kyse oli presidentin puheesta valtiopäivien avajaisissa helmikuussa 2016. Sitä pidettiin poikkeuksellisena myös suomalaisessa mediassa ja moni poliitikko otti siihen kantaa joko kiittäen tai arvostellen.

Niinistö sanoi puheessaan, että Suomi ja Eurooppa eivät kykene ”juuri tässä ja nyt täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita” turvapaikkailmiön alla ja vaati kansainvälisten sopimusten uudelleentulkintaa muuttuneissa olosuhteissa. Niinistö kiirehti tuolloin tuoreeltaan korostamaan, ettei hän ehdota Suomelle kansainvälisistä sopimuksista luistamista, vaan halusi lähinnä todeta sopimusten noudattamisen käyneen EU:n jäsenmaille vaikeaksi.

Niinistö kommentoi turvapaikkajärjestelmää myös tämän vuoden valtiopäivien avajaisissa. Lue tarkemmin: Presidentti Niinistö vaatii turvapaikkajärjestelmän kehittämistä

Sittemmin Niinistö on tuonut esiin huolensa Suomen kahtiajakautumisesta ja puhunut suvaitsevaisuuden tärkeydestä. Esimerkiksi Turun joukkopuutosten jälkeen hän linjasi, ettei rajojen sulkeminen ole realistinen vaihtoehto.

Nyt hän vaikuttaa harmistuneen taiteilija Koskisen kommenteista ja myös median toiminnasta.

–Minusta tämän tekijän perustelut olivat luvalla sanottuna vähän oudot ja ihmettelen myöskin vähän mediaa tässä yhteydessä, Niinistö vastasi tänään politiikan toimittajille, kun tältä kysyttiin tuntoja tuoreesta muotokuvasta.

Niinistö ihmetteli sitä, että niin taiteilija kuin lehdet tulkitsivat hänen kommenttejaan Daily Mailin perusteella.

–Se jättää vähän oudon tunteen.

Niinistö huomauttaa, että asiasta olisi voinut kysyä häneltä itseltään, eikä ”toimia ja tehdä juttua” sillä perusteella, mitä Daily Mail väittää häneen sanoneen.

Niinistö hämmästelee myös toteamusta, ettei hän ole ottanut kantaa rasismikysymyksiin.

–Tätäkin olisi ollut kiva kysyä minulta. Olisi aika nippu tullut sitten kyllä kannanottoja, Niinistö sanoi tänään politiikan toimittajille.

–Silloin, jos toimii jollain perusteella, niin silloin olisi hyvä tietysti olla varma, että ne perustelut pitävät paikkansa.

Helsingin Sanomien mukaan presidentti valitsi projektiin mukaan vain tuottajat, ei taiteilijoita, vaikkakin valtioneuvoston tiedotteen mukaan ”presidentti kutsui muotokuvansa tekoon mukaan sata taiteilijaa”. Niinistö ei Helsingin Sanomien mukaan ollut tietoinen muotokuvaan päätyneiden palasten taustasta. Presidentin viestintäpäällikkö totesi Helsingin Sanomille aiemmin, että valmiin teoksen palasista moni poikkeaa suurestikin valokuvasta, jonka pohjalta muotokuva tehtiin.

Niinistön muotokuva on esillä Ateneumin taidemuseossa 2. syyskuuta saakka. Sen jälkeen teos palaa tasavallan presidentin esittelysaliin valtioneuvoston linnaan.

Presidentin muotokuvaa varten Niinistö ensin kuvattiin, minkä jälkeen valokuva jaettiin sataan osaan, osat arvottiin ja jaettiin mukaan kutsutuille taiteilijoille lähtökohdiksi. Taiteilijoille annettiin taiteellinen vapaus oman osateoksensa tulkitsemiseen, ja he työskentelivät tahoillaan toisistaan tietämättöminä. Tämän jälkeen valmistuneet osat koottiin teokseksi. Teoksen ovat tuottaneet kuvataiteilijat Atro Linnavirta ja Anita Naukkarinen.

Näin Uusi Suomi kertoi Sauli Niinistön kohua herättäneestä puheesta vuonna 2016:

Sauli Niinistö kypsyi täysin: ”Olemme itsemme haukkuneet”

Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä

Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?”

Sauli Niinistöltä poikkeuksellinen teko – Onko tällaista ennen nähty?