Presidentti Sauli Niinistö on huolestunut Suomen julkisen sektorin koosta.

Niinistö kommentoi asiaa elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) järjestämässä yritys- ja talousseminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

–Julkisen sektorin osuus bktstä [bruttokansantuote] on 58 prosenttia. Tilanne ei ole terve, Niinistö sanoi presidentin kanslian Twitter-viestin mukaan.

Niinistö pitää julkisen sektorin osuutta bruttokansantuotteesta jopa täysin kestämättömänä. Presidentti kommentoi myös yleisemmin julkisen sektorin tilannetta. Hänen mukaansa julkisen sektorin ”palkkajohtajuuteen ovat syypäitä poliitikot”.

–Julkisella sektorilla on vähennetty väkeä, mutta ei niinkään ylemmistä portaista, ehkä päinvastoin, presidentti sanoi.

Presidentti ei ole yksin huolensa kanssa. Muun muassa Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén varoitti julkisen sektorin paisumisesta Uuden Suomen haastattelussa marraskuussa. Hänen mukaansa Suomen julkinen sektori on kasvanut niin suureksi, että Suomi ei enää muistuta markkinataloutta.

Suomessa julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on tänä vuonna jo noin 57,9 prosenttia. Ensi vuoden ennuste on yli 58 prosenttia.

–Saksassa luku on noin 45 prosenttia. Se on yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi kuin meillä, Virén sanoi marraskuussa Uudelle Suomelle.

–Mikä siinä saksalaisessa mallissa on sitten niin hirveän huonosti, että Suomen pitää käyttää yli kymmenen prosenttiayksikköä enemmän kokonaistuotannosta julkiseen sektoriin? Viren ihmetteli.

Lue koko Virenin haastattelu täältä.

Presidentti Niinistö arvioi tänään puheessaan lisäksi, että Suomen viennin rakenne on herkkä suhdanneheilahteluille. Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että suomalaisyritykset tekevät vain vähän kuluttajille suunnattua vientiä. Yritysten välinen kauppa on hänen mukaansa suhdanneherkkää. Ratkaisuksi Niinistö tarjoaa muun muassa bioenergian kehittämistä ja startupien "suoraan kuluttajille suunnattuja" tuotteita.