Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti Suomen tekemän karkotuspäätöksen jälkeen, että vuoropuhelun jatkuminen Venäjän kanssa on nyt entistäkin tärkeämpää.

–On syytä keskittää aika paljon voimia nyt siihen, että tuo repeävä kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon. Nyt mentiin aika pitkälle huonompaan suuntaan tuon kemiallisen aseen käytön vuoksi, hän totesi tiedotustilaisuudessaan.

Suomi päätti maanantaina karkottaa yhden venäläisen diplomaatin Britannian Salisburyssa tehdyn hermomyrkkyiskun vuoksi. Niinistön mukaan kemiallisen aseen käyttö Euroopassa on vakava asia.

–Kemiallisen aseen käyttö on vakava asia. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa. Ei ole ilmennyt vastasyitä tuolle olettamalle, että Venäjä on iskun takana, hän kommentoi.

Niinistön mukaan enemmistö EU-maista oli karkotuspäätösten takana. Karkotuksia tehdään Euroopa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan kaikkiaan 14 EU-maassa.

–Olisi tietysti ollut parasta löytää sellainen ratkaisumalli, joka olisi kelvannut kaikille unionin jäsenmaille. Tässä on kuitenkin selkeä enemmistä unionin jäsenmaista mukana, Niinistö totesi.

Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, oliko Suomi asiassa puun ja kuoren välissä.

–Ei ole kovin ahtaalta tuntunut, presidentti vastasi.

Hän arvioi, että Venäjän vastaa karkotuksiin saman tyyppisillä toimilla.

–On mahdotonta sanoa, mitä vastatoimet tulevat olemaan. Vastatoimi on lähellä vastavuoroisuutta.

Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei tiedä tällä hetkellä, kuka karkotettava diplomaatti on.

Päämininisteri Juha Sipilä (kesk.) sanoi omassa tiedostustilaisuudessaan, että Britannian pääministeri Theresa May esitti Eurooppa-neuvoston kokouksessa viime viikon lopulla uusia todisteita siitä, että Venäjä on hermomyrkkyiskun tekijä.

– Tämä on vakava tapaus. Ei ollut helppo päätös. Karkotuksiahan ei Suomessa yleensä julkisteta, on erittäin poikkeuksellista, että tehdään tällainen julkinen karkotuspäätös.

Lisää aiheesta:

Juha Sipilä karkotuspäätöksestä: ”Toimi on huolellisesti harkittu ja mitoitettu”

Nyt tuli Suomen päätös: Yksi venäläisdiplomaatti karkotetaan

Tutkijat kiittelevät Suomen ratkaisua: ”Tärkeä viestiarvo”