Suomi irtisanoo verosopimuksensa Portugalin kanssa huomenna torstaina 14. kesäkuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti tänään irtisanomisesta ja asiaa koskevan lain vahvistamisesta.

Ratkaisu varmistaa sen, että Suomi pystyy tulevaisuudessa verottamaan Portugalissa asuvien suomalaisten yksityisiä eläkkeitä.

Valtiovarainministeriön (VM) mukaan asiassa Suomi voi nyt edetä asiassa kahdella tavalla.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että Suomi saa Portugalilta ilmoituksen uuden verosopimuksen hyväksymisestä marraskuun loppuun mennessä.

–Tällöin uusi sopimus tulee voimaan vuodenvaihteessa mutta eläkkeiden verotus muuttuu siirtymäajan jälkeen vuonna 2022. Muutos koskee niitä eläkkeitä, jotka ovat Portugalissa veronalaisia, VM kertoo tiedotteessaan.

Toisessa vaihtoehdossa Suomi ei saa Portugalilta ilmoitusta uuden verosopimuksen hyväksymisestä marraskuun loppuun mennessä. Tällöin Suomen ja Portugalin välillä on sopimukseton tila ensin vuoden alusta lähtien, joten eläkkeiden verotus muuttuu ministeriön mukaan jo ensi vuonna.

Portugali on houkutellut suomalaiseläkeläisiä maahan nollaverotuksella, ja vielä nykyisin voimassa oleva, vanhentunut verosopimus estää Suomea soveltamasta heihin kansallista verolainsäädäntöään.

Suomi neuvotteli vuonna 2016 Portugalin kanssa uuden sopimuksen, jota ei kuitenkaan annettu Portugalissa parlamentin käsiteltäväksi, eikä sopimus tullut voimaan. Nykyinen sopimus on vuodelta 1970.

Verosopimuksen johdosta saamatta jääneet verotuotot ovat hallituksen esityksen mukaan kasvaneet vuodesta 2014 vuoteen 2016 1–3 miljoonasta eurosta 3–6 miljoonaan euroon.

Lue myös: Nyt se on varmaa: Suomi panee pisteen eläkeläisten nollaveroille Portugalissa – Ben Zyskowicz ihmetteli perisyntipuheita