Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Talouselämän haastattelussa pitävänsä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa omituisena.

Soini osallistui toukokuun alussa työmatkansa aikana vapaa-ajalla March for Life -liikkeen iltatilaisuuteen jossa rukoiltiin ja poltettiin kynttilöitä abortoitujen sikiöiden muistolle.

Soinin toiminta on herättänyt voimakkaita vastalauseita sekä opposition että hallituskumppaneiden riveissä.

Niinistön mukaan ministeri ei voi noin vain muuttua ulkomailla yksityishenkilöksi.

–Joissain tilanteissa ministeri voi varmaankin olla yksityishenkilönä vapaa-ajallaan, mutta mielipiteiden ilmaisu on toinen asia - onko se enää yksityishenkilön toimintaa, jos ilmaisee mielipiteen tavallaan julkisesti asiassa, joka siinä vierailumaassa on ajankohtainen, Niinistö kommentoi.

–Toki voi käydä kävelemässä kaduilla, se on yksityistä toimintaa. Mutta ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun, hän jatkaa.

Menikö Soini siis sekaantumaan Kanadan sisäpolitiikkaan?

–Niin, ministerismiehen ja poliitikon on vaikea olla yhteiskunnallisessa mielenilmauksessa yksityishenkilönä. Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Niinistö linjaa.

Lue Sauli Niinistön koko haastattelu Talouselämästä.

Lue myös:

Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

IL: Hallitus käsitteli Timo Soinin aborttiprotestia – ”Haluan tehdä täysin selväksi, että se ei ole Suomen virallinen kanta”

Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”