Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Pariisin rauhanfoorumiin.

”Trump on todennut, että vahva Eurooppa on hyvä, Putin totesi saman seikan. Euroopan kannattaa alkaa vahvistaa itseään, kun kaikki alkavat olla meidän lisäksi sitä mieltä", presidentti Sauli Niinistö kommentoi viikonloppuna kuultuja puheita Pariisissa.

Niinistö edusti Suomea Pariisin rauhanfoorumissa, joka järjestettiin ensimmäisen maailmansodan päättymistä juhlistavan muistotilaisuuden yhteydessä. Paikalla olivat Euroopan maiden johtajia sekä muitakin korkeatasoisia vieraita, kuten Yhdysvaltain, Venäjän ja Turkin presidentit. Foorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa. Foorumin avauspuheenvuoron piti Saksan liittokansleri Angela Merkel.

LUE MYÖS:

Emmanuel Macron ja Angela Merkel varoittavat kansallismielisyyden noususta – Tutkija: ”Ainakin juuri nyt poliittinen voima on nationalisteilla”

Donald Trumpin toiminta Ranskassa raivostuttaa: ”Säälittävä mitättömyys – ei sopiva edustamaan maataan”

Niinistön mielestä Pariisissa kuultujen puheiden luulisi laittavan eurooppalaiset ajattelemaan.

”Olen tuntenut huolta, että Eurooppa ei ole niissä pöydissä, jossa esimerkiksi ratkaistaan konflikteja. Täytyy olla tarpeeksi vahva, että niissä pöydissä pysyy. Euroopalla voisi olla enemmän lujuutta.”

Niinistö ei ota kantaa siihen, kuka voisi käyttää Euroopan ääntä kansainvälisissä pöydissä.

”En lähde valitsemaan, kuka eurooppalaista ääntä käyttää, kunhan se yhteisesti päätetään ja kunhan löytyy yhteinen kanta.”

Euroopan vahvistamisen yhteydessä kuuluu usein puheita eurooppalaisesta armeijasta. Niinistö haluaa korjata siihen liittyvän väärinkäsityksen.

”Termi eurooppalainen armeija aiheuttaa väärinkäsityksiä. Meillä on jo nyt 28 armeijaa. Kyse on siitä, miten ne voisivat toimia enemmän yhdessä. Ei Natollakaan ole omaa armeijaa.”

Trump ja Putin "varsin kohteliaita" toisiaan kohtaan

Viikonlopun aikana oli odotettavissa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaisivat. Tapaaminen ei kuitenkaan toteutunut. Putinin mukaan hän ehti kuitenkin vaihtaa muutaman sanan Trumpin kanssa käytävillä, talouslehti Kommersant kertoo.

Niinistön havainnon mukaan Trump ja Putin näyttivät kuitenkin käyttäytyvän ”varsin kohteliaasti” toisiaan kohtaan.

Lisäksi presidentin mukaan viikonloppuna oli ”selvästi keskustelun nousua, nimenomaan ydinaserajoitussopimuksista”. Konkretiaa ei kuitenkaan Niinistön mukaan ole vielä näin nopeasti odotettavissa.

Huolena on ollut muun muassa pitkänmatkan ydinohjuksia rajoittavan START- sopimuksen ja keskipitkän matkan INF-sopimuksen kohtalo. USA ja Venäjä eivät ole vielä sopineet STARTin uusimisesta ja USA on ilmoittanut irtautuvansa INF-sopimuksesta.

”Minusta se on jo hyvä merkki, että mahdollisimman monet tuntevat huolta.”

Niinistö kuvaa tunnelmaa ”hyvin vaikuttavaksi” Pariisissa.

”Ymmärrys siitä, että rauha on ykkösasia, se varmasti vahvistui.”

Onko foorumilla käytännön merkitys vai onko kyse keskustelukerhosta? Niinistö pitää kokousta tärkeänä.

”Kyllä on merkitystä, että mahdollisimman moni päättäjä ja ihminen, jotka seurasivat tapahtumia tiedostaa sen, mitä ei missään nimessä pitäisi tapahtua uudelleen. Merkitystä on hengellä, joka vallitsee. [Mutta] kuinka kauan muisto elää?”, Niinistö päättää kysyvästi.