Tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo, ettei Suomi voi ”pitkän päälle” ottaa vastaan yhtä paljon turvapaikanhakijoita kuin vuonna 2015. Tuolloin Suomeen saapui kaikkiaan noin 32 500 turvapaikanhakijaa.

Samalla Niinistö vastasi kansalaisten huoleen siitä, että maahanmuuttajat saisivat enemmän sosiaalietuuksia kuin suomalaiset.

–En minä usko, että maahanmuuttajat sen enempää saavat kuin muutkaan, Niinistö sanoo MTV:n haastattelussa SuomiAreenassa.

–Mutta kyllä minä sitä murhetta siinä mielessä ymmärrän, että kyllä meidän kokonaistalouteemmekin on vaikutuksia, jos vaikka se, mitä näimme vuonna 2015, toistuisi. Kymmeniä tuhansia. Siihen meidän vastaanottokykymme ei riitä pitkän päälle.

Samalla Niinistö avasi vuoden 2016 valtiopäivien avajaisissa pitämäänsä puhetta. Tuolloin Niinistö arvosteli turvapaikkajärjestelmää ja katsoi sen toteutuvan käytännössä ”niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ’asylum’, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen”.

–Tämä pakolaissopimus Turkin kanssa oli nimenomaan pyrkimys jarruttaa tänne tulemista. Kun silloin puheessani totesin, että kansainväliset sopimuksetkin saattavat olla uhattuina, niin tästä EU:n menettelystä nyt sitten ollaan kahta mieltä: Jotkut oikeusoppineet ja ihmisoikeusjuristit ovat sitä mieltä, että ei saa estää ihmisiä tulemasta rajalle ja pyytämästä hakemasta turvapaikkaa. Jotkut taas ovat sitä mieltä, että ei sitä ole kielletty.

–Silloin esitin tämän dilemman ja esitin myös sen toivomuksen, että nimenomaan EU toimisi, eikä jokainen EU-maa erikseen kävisi kilpailua siitä, kuka on kaikkein epämiellyttävin saapujan kannalta.