Tasavallan presidentti Sauli Niinistö väläytti tänään, että Suomen on varauduttava myös mahdolliseen muuttoliikkeeseen Venäjältä käsin.

Norja tekee parhaillaan lainsäädäntömuutoksia sen vuoksi, että Pohjois-Norjaan tulee Venäjältä paljon turvapaikanhakijoita.

- Norjan uudet linjaukset suuntautuvat siihen muuttoliikkeeseen joka tapahtuu tuolla pohjoisessa. On jo esitetty kysymyksiä, että samanlaista sattaa tapahtua Suomen itärajalla. Silloin puhutaan varsin suuristakin ihmismassoista, tai että on mahdollista, että muuttoliike on todella mittavaakin. Siihenkin meidän on osoittava varautua, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi, että Pohjoismaat tunnetaan ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

- Sitä taustaa vasten on merkittävää, että tällaisia suhteellisen vahvojakin lainsäädäntömuutoksia ollaan tekemässä muun muassa Norjassa, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Norjan uusien lakien puitteissa näyttäisi siltä, että pääsy Norjaan pohjoisesta vaikeutuu. Niinistö kysyy, mihin ihmisten liike sitten suuntautuu, jos Norjaan ei enää pääse.

Niinistön mielestä Suomen on seurattava tarkoin, mitä naapurit ja muut EU-maat tekevät. Niinistön mielestä rajatoimenpiteissä alkaa olla jo kilpavarustelun uhkaa.

LUE MYÖS: Väite 80 000 mahdollisesta turvapaikanhakijasta – Rajavartiolaitos: Ei soita kelloja

LUE MYÖS: Niinistö: Suomi voi auttaa laajentamalla Peshmerga-operaatiota