Tasvallan presidentti Sauli Niinistö arvioi sunnuntaina, että EU on jäänyt syrjään kansainvälisessä järjestelmässä. Samalla hän varoitti voimapolitiikan noususta.

–Euroopan unionin kohdalla ongelma on se, että Euroopan unioni ei ole tarpeeksi vahva. Tähän globaaliin kokonaisuuteen pitäisi osata mennä yhdessä. Olen miettinyt, onko maailma mennyt niin pitkälle, että vain voimaa kunnioitetaan, Niinistö totesi ennen Kultaranta-keskustelujen alkua pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän kuvaili voimapolitiikkaa huonoksi Suomen kaltaisille pienille maille.

–Kyllä se on huono asia meidän kannaltamme, koska kansainvälinen sopimusjärjestelmä suojaa pieniä. Jokaiselle pienelle maalle on huono asia, jos suuret alkavat määritellä asioita.

Samoilla linjoilla on Kultaranta-keskusteluihin osallistuva Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu.

–Kasvava kansainvälispoliittinen systeemikamppailu tuo haasteita pienvaltioille, mukaan lukien Suomelle, hän kommentoi sunnuntaina Twitterissä.

Sauli Niinistö kommentoi tiedotustilaisuudessaan lyhyesti myös turvapaikkapolitiikkaa, joka on parhaillaan kuuma puheenaihe erityisesti Italiassa ja Saksassa.

–Olen edelleen sitä mieltä, mitä olin parisen vuotta sitten: tämä on Euroopan unionin laajuinen kysymys ja ratkaistavissa vain Euroopan unionin toimin. Jos edetään siihen suuntaan, että kukin jäsenmaa tekee omia ratkaisujaan, siitä tulee kyllä aika hankala tilanne. Nyt varmasti keskustellaan ihan lähiaikoina, onko valmiuksia lähteä Euroopan unioinin yhteiseen toimintaa. Se tarkoittaa silloin yhteistä rajavalvontaa, yhteisiä periaatteita, miten myönnetään pakolaisasema ja miten toimitaan niiden henkilöiden kanssa, jotka eivät täytä näitä kriteereitä, presidentti totesi.

Kultaranta-keskustelut alkavat kello 18 aiheella ”Voima ja vahvuus vai yhteinen järjestys”. Keskusteluun osallistuvat YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Loppusanat esittää presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari.

Huomenna maanantaina keskusteluihin osallistuu myös YK:n pääsihteeri António Guterres.

Carl Bildt kuvaili Kultaranta-keskustelujen alla maailmanpolitiikan tilannetta ”erittäin hermostuneeksi”.

–Presidentti Trumpin ja liittoutuneiden välit eivät lievästi sanottuna oli juuri nyt parhaimmat, hän kommentoi blogissaan.

Lue myös:

Kultarantaan saapuva Ruotsin ex-pääministeri: ”Tällaiset puheet ovat ennen olleet täysin mahdottomia”

Sauli Niinistöltä vakava kannanotto: ”Jos poikkeusten tielle lähdetään, mihin piirtyy raja?”