Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti sunnuntaina, että joka kymmenes suomalaislapsi kasvaa perheessä, jonka tulot jäävät köyhyysrajan alle.

”Suomessa kaikilla on mahdollisuus. Näin sanomme edelleen. Onhan koulutus meillä maksutonta. Silti yhä useammin kuulemme, kuinka rahan puute; koulukirjojen tai oppivälineiden kalleus on katkaista opintiellä etenemisen. Tuolloin opintoihin tarvittavat eurot ovat muusta tarpeellisesta pois, rahaa koulutarvikkeisiin ei yksinkertaisesti ole mistä ottaa. Niin ei pidä olla”, hän sanoi Yhteisvastuukeräyksen avauspuheessaan.

”Olen ennenkin sanonut, että kaikilla on oltava aito, oikea mahdollisuus. Mahdollisuus kouluttautua ja tulla sitä kautta osalliseksi tähän yhteiskuntaan. Siitä meidän on pidettävä kiinni”, hän jatkoi.

Niinistön mukaan se, mikä on toiminut hyvin Suomessa, on sovellettavissa koko maailmaan.

”Ilmainen, tasa-arvoinen ja laadukas peruskoulutus pitäisi olla jokaisen ulottuvilla vuoteen 2030 mennessä. Sellaisia lapsia, jotka eivät pääse edes alakouluun on heitäkin yli 60 miljoonaa.”

Erityisesti tyttöjen kouluttamisella on Niinistön mukaan kokoaan suurempi vaikutus.

”Oman elämän mahdollisuudet moninkertaistuvat, kokonaiset kansantaloudet kasvavat, mutta myös esimerkiksi väestönkasvu hidastuu. Laittamalla lapsia kouluun synnytetään hyvän kierre. Se kierre on syytä pitää vauhdissa.”

40 prosenttia Yhteisvastuukeräyksen tuotosta käytetään tänä vuonna vähävaraisten lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen Suomessa. 60 prosenttia kirkon suurkeräyksen tuotosta ohjataan ulkomaille katastrofiapuun.