Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi lyhyen ja keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen mahdollista päättymistä huolestuneeseen sävyyn Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina. Hän pohti, ollaanko Euroopassa menossa kohti hallitsemattoman kylmän sodan aikaa vai kohti tilannetta, joka voitaisiin nähdä diplomatian loppuna.

”Uudessa alussa on ongelmia. Olemmeko menossa lähemmäs 1960-lukua, kun meillä oli hallitsematon kylmä sota? Vai menemmekö kohti tilannetta, mikä pitää nähdä diplomatian loppuna? INF solmittiin suojelemaan Eurooppaa. Jos sitä ei noudateta, Eurooppa on tässä iso häviäjä”, Niinistö sanoi paneelikeskustelussa, joka käsitteli ydinasevalvontaa.

Yhdysvallat sanoi helmikuun alussa irti keskimatkan ja keskipitkän matkan ydinaseet kieltävän INF-sopimuksen. Venäjä sanoi sopimuksen irti seuraavana päivänä. Yhdysvallat solmi INF-sopimuksen Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987.

Sauli Niinistö pohti Münchenissä, olisiko mahdollista nähdä, että INF-sopimusta jatketaan Euroopan kohdalla ja katsotaan, mitä muualla tapahtuu.

”Tarkoitan Eurooppaa laajalti, Uralilta Atlantille. Eurooppaan ei sijoitettaisi nyt INF-sopimuksen kieltämiä aseita”, hän sanoi.

Niinistö painotti paneelikeskustelun alussa, että Euroopan unionin pitäisi kyetä puhumaan yhteisellä äänellä, jotta sen viesti kuultaisiin. Hänen mukaansa näin oli aiemmin, mutta ei enää.

”Jos erilaisia viestejä on paljon, kukaan ei kuule mitään viestiä.”

Niinistön mukaan EU tarvitsee itselleen myös lisää kovaa voimaa, jotta sen viestejä kuunnellaan.

Aikaisemmin lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa keskusteltiin muun muassa Nord Stream 2 –hankkeesta.

Lue myös:

Nord Stream 2 nousi Münchenin turvallisuuskonferenssin kuumaksi perunaksi –KL: USA:lta uhkaus, Sauli Niinistö torjui varoitukset

Tutkijat arvailevat Donald Trumpin seuraavaa vetoa: ”Nato? - Seurauksena rajuja, tempoilevia lisäsatsauksia”

Tutkija neuvoo Natoa puuttumaan Putinin ja Trumpin riitaan ydinaseista: ”Venäjän voitava säilyttää kasvonsa”