Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta yli jääneet varat lahjoitetaan syrjäytyneiden nuorten tukemiseen, mutta tarkkaa kohdetta ei ole vielä päätetty.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaana jatkokaudelle valitun Niinistön vaalirahoitusilmoituksen mukaan kampanjakulut olivat yhteensä yli 1 200 000 euroa. Ilmoitusten viimeinen jättöpäivä on tänään, mutta Niinistö jätti ilmoituksensa jo viime viikolla.

Lue lisää ilmoituksista: Vaalirahoissa huimat erot: Sauli Niinistölle ääni maksoi 0,65€ – Nils Torvaldsille lähes 10€

Tukiyhdistys Suomi 2024 ry varautui kahden kierroksen vaaliin, mutta Niinistö valittiin jo ensimmäisellä kierroksella. Näin ollen tukiyhdistykseltä jää käyttämättä vaaleihin varattua rahoitusta kaikkiaan 295 000 euroa.

Suomi 2024 ry:n sääntöjen mukaan jäljelle jääneet varat käytetään ”syrjäytyneiden nuorten henkilöiden elinolosuhteiden parantamiseen ja heidän elämänsä tukemiseen”. Yhdistyksen vaaliasiamies Heikki A. Ollila kertoo Uudelle Suomelle, että pöydällä on ollut erilaisia vaihtoehtoja, mutta lopullista lahjoituskohdetta ei ole vielä päätetty. Päätös tehdään hänen mukaansa lähiaikoina, ehkä jo ensi viikolla.

Miksi juuri syrjäytyneet nuoret päätyivät kohteeksi yhdistyksen sääntöihin?

–Se on hyvä kohde, Ollila sanoo Uudelle Suomelle.

Hän huomauttaa, että presidentti on itse ollut puheissaan huolissaan nuorten syrjäytymisestä.

–Siinä mielessä se sopi tähän jatkoksi hyvin.

Ollila ei halua tässä vaiheessa tarkemmin kertoa, millaisia vaihtoehtoja nyt pohditaan. Syrjäytyneet nuoret ovat kuitenkin kohteena tavalla tai toisella. Niinistö sanoi myös itse vaalien jälkeen, että kampanjasta yli jääneet rahat lahjoitetaan ”jollain tavalla nuorten tukemiseen”.

Vaaleja varten perustettu tukiyhdistys puretaan lähikuukausien aikana.