Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vertaa Suomessa käytävää keskustelua presidentinvaaleista Yhdysvaltoihin.

”Presidenttipelin jännitystä nousee Atlannin kahden puolen: Jenkeissä valitaan pian neljäksi vuodeksi, meillä puolestaan neljän vuoden päästä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Yhdysvalloissa äänestetään presidentinvaaleissa 3. marraskuuta ja parhaillaan käynnissä ovat demokraattipuolueen esivaalit. Suomessa presidentinvaalit pidetään vuonna 2024, jolloin Niinistön toinen kausi päättyy eikä hän voi enää asettua ehdolle.

Lue myös:

Suomen Kuvalehden tällä viikolla julkistaman gallupin mukaan joka toinen suomalainen on valmis harkitsemaan Pekka Haaviston (vihr) äänestämistä vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Toiseksi vahvin presidenttiehdokas on Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk). Hänen äänestämistään pitää mahdollisena 35 prosenttia.

Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen pohtii, voisivatko keskusta ja kokoomus asettaa presidentinvaaleihin yhteisen ehdokkaan.

”Voisiko keskusta ja kokoomus asettaa yhteisehdokkaan, kuten Olli Rehnin, seuraaviin presidentinvaaleihin? Suomen pankki on hyvä paikka presidenttipelissä.”, Ronkainen kommentoi Twitterissä.

Hän arvioi samalla, että Pekka Haavisto voisi olla punavihreän blokin yhteinen ehdokas.

Ulostulo liittyy Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtavan asiantuntijan Jukka Mannisen hiljattain esittämään arvioon Suomen poliittisista blokeista. Suomessa on Mannisen mukaan tällä hetkellä vihreiden, vasemmistoliiton ja sdp:n muodostama punavihreä blokki, kansalliskonservatiivinen keskusta, joka rakentuu ennen kaikkea perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien varaan sekä perinteinen porvariryhmittymä, johon kuuluvat keskusta ja kokoomus.

Lue seuraavaksi:

Manninen arvioi kuitenkin, että presidentinvaaleissa puolueiden omat ehdokkaat ovat yksi arvokkaimmista keinoista laajentaa potentiaalisten äänestäjien ryhmää.

”Tilanteet, joissa ei ole istuvaa tai ennakkosuosikkia (ellei sellaiseksi nyt lasketa Haavistoa, josta ei tiedetä, onko hän ehdolla neljän vuoden päästä), ovat tässä suhteessa erityisen houkuttelevia. Tämän perusteella en usko, että blokkiehdokkaita nähdään”, hän vastaa Ronkaiselle.

Lue seuraavaksi: