Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa hallitusten tiiviiseen vaihtumiseen ja hallitusten sisäiseen ristivetoon puheessaan valtiopäivien avajaisissa torstaina. Presidentin korvaan on särähtänyt tapa, jolla hallituspoliitikot puhuvat päätöksistä, joiden pitäisi olla yhteisiä.

Niinistö totesi, että kiihkeän jännittävä vaalikevään tunnelma jatkuu hallitusneuvotteluilla.

”Vilkaisu taaksepäin voisi nyt antaa jotain muistissa pidettävää. Tällä vuosikymmenellä hallitus on jo vaihtunut viidesti, siis keskimäärin useammin kuin joka toinen vuosi. Vanhan normaalin mukaan jäntevää hallituspolitiikkaa tehtiin täysin nelivuotiskausin”, presidentti pohti.

Hän halusi korostaa sitoutumisen merkitystä.

”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”, Niinistö sanoi.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa niin kansanedustajia kuin puolueitakin, joiden tasolla sitoudutaan hallitusyhteistyöhön.

”Valtioneuvoston työtapaa kuvataan virallisesti sanalla kollegiaalinen; se on, että yhdessä päätetään, yhdessä vastataan”, Niinistö sanoi jatkaen:

”On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ’tämä oli meidän vaatimuksemme’ ja tuo taas oli ’heidän ehdottamaansa’. Yhtä lailla särähtää, kun kuulee sanottavan valtioneuvoston päätöksestä, että tämä on vain sen ja sen ministerin politiikkaa”, Niinistö arvosteli.

Presidentti viittasi nimeltä mainitsematta ainakin Sipilän hallitukseen, jossa keskustan ja kokoomuksen niin sanottu lehmänkauppa sote-uudistuksen maakuntamallin ja valinnanvapauden välillä oli yleistä tietoa. Niinistö antoi ymmärtää, että näin ei pitäisi olla.

”Jokaisella hallituspuolueella on omat tavoitteensa, mutta kun ne on yhteen sovitettu, on vain yksi valtioneuvoston työtapa: kollegiaalinen. Yhdessä päätetty on yhdessä vastattava”, Niinistö painotti.

Niinistö totesi uuden eduskunnan olevan kovasti eri näköinen kuin kaksi viikkoa sitten väistynyt edeltäjänsä.

”Puolueiden voimasuhteet ovat muuttuneet. Naisia on eduskunnassa nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Edustajien keski-ikä on laskenut. Paikkansa uusineiden ja paluun tehneiden edustajien rinnalla näen lähes yhtä suuren joukon uusia kasvoja”, hän sanoi.

”Tämä uusiutuminen osoittaa, että demokratiamme elää. Erityisen merkittävää on, että kansa käytti ääntään vilkkaammin kuin vuosikymmeniin.”

Presidentti Niinistö julisti vuoden 2019 valtiopäivät avatuiksi.

LUE MYÖS:

Ilmiriita sotesta repesi keskustan ja kokoomuksen välille: ”Propagandalla piilotetaan valinnanvapauden ongelma”

Kokoomuksen Heinonen: ”Jos me saisimme itse päättää, ei Suomeen maakuntahallintoa tehtäisi”

Nyt sotesta ärähtivät keskusta ja sdp: ”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus - Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni”