Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe eilen valtiopäivien avajaisissa oli poikkeuksellinen sekä reaktioiltaan että sisällöltään, arvioi Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä Uudelle Suomelle.

Hän ei uskalla arvioida, onko vastaavaa puhetta tai reaktiota ennen nähty, mutta toteaa:

– Se herätti keskustelua ja kritiikkiä enemmän kuin presidentin puheet yleensä. Kyllä tämä menee keskustelua herättävimpään asteikkoon, Jokisipilä arvioi.

Lue myös: Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä

Lue myös: Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?”

Niinistön puheen poikkeuksellisuus liittyy myös siihen ympäristöön, jossa hän voimakkaat kannanottonsa esitti. Jokisipilä huomauttaa, että valtiopäivien avajaisissa pidetään yleensä rituaalinomaisia, toteavia puheita.

Harvinaista on niin ikään, että kansanedustajat kritisoivat rajusti ja avoimesti presidentin lausuntoja. Niinistön puhe on herättänyt voimakkaita, kriittisiä reaktioita erityisesti oppositiopuolueissa SDP:ssä, vihreissä ja vasemmistoliitossa.

Sen sijaan hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajat ovat lähinnä ylistäneet puhetta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tuo blogikirjoituksessaan esille sen, että eräät oppositiopoliitikot ovat olleet Niinistön puheista hämmentyneitä ja ihmeissään.

– Hallituspuolueissa taas on kiitelty Niinistön puhetta, Kärnä sanoo suoraan korostaen reaktioiden eroja hallitus–oppositio-akselilla.

Jokisipilä sanoo, että jos Niinistön kannat on pakko sijoittaa vasemmisto–oikeisto-akselille, ne sijoittuvat enemmän oikealle. Tutkija ei kuitenkaan koe, että presidentti olisi ottanut kantaa puoluepolitiikkaan, jonka yläpuolella tasavallan presidentti on.

Turvapaikkakriisi, josta Niinistö pääasiassa puhui, on aihealue, joka presidentille kuuluu, Jokisipilä huomauttaa. Tasavallan presidentti kun johtaa ulkopolitiikkaa yhteistyössä hallituksen kanssa, EU-politiikka pois lukien. Presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö.

Niinistö jätti tulkinnanvaraa

Ainakin vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson ja vihreiden kansanedustaja Emma Kari ovat tulkinneet, että Niinistö kyseenalaisti Geneven pakolaissopimusta puheessaan.

– Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä. --- Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita, Niinistö muun muassa sanoi.

Niinistö itse tuohtui tulkinnasta, jonka mukaan hän olisi ehdottanut Suomen sanoutuvan irti kansainvälisistä sopimuksista.

Jokisipilä toteaa, että Niinistö olisi voinut olla puheessaan selkeämpi siinä, mitä kansainvälisiä sopimuksia hän tarkoittaa.

Kansanedustaja Kärnä nostaa esiin oman aloitteensa Geneven sopimukseen liittyen.

– Tasavallan presidentin puheen jälkeen odotan myös erityisellä mielenkiinnolla vastausta pakolaispolitiikkaa ja Geneven pakolaissopimuksen toimivuutta koskettavaan kirjalliseen kysymykseeni, Kärnä kirjoittaa.

Hallituspuolueita edustavat kansanedustajat ovat Kärnän johdolla tehneet kirjallisen kysymyksen Pohjoismaiden hallituksille koskien Geneven pakolaissopimusta. Lue aiheesta lisää tästä! Kirjallisessa kysymyksessä ovat mukana Kärnän ohella hallituspuolueiden kansanedustajat Wille Rydman (kok.), Simon Elo (ps.), Susanna Koski (kok.), Juho Eerola (ps.), Laura Huhtasaari (ps.) ja Arto Pirttilahti (kesk.).