Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvailee maailman olevan ”oudossa mallissa”. Juuri nyt akuutteja asioita ovat Niinistön mukaan muun muassa, miten käy Israelin ja Iranin konfliktissa, ja miten käy transatlanttisen suhteen.

–Yhtäkkiä, muutaman viime vuoden kuluessa, on harpattu valtapolitiikan ajassa taaksepäin. Digiajan, tekoälyn ja taloudenkin huima kehitys ei ihmiselle ollenkaan korvaa sitä, että samaan aikaan taannutaan arkipäiväistämään sanat ballistinen ohjus, ydinase ja sota, siis suursota. Puitteiltaan parempi ihmiskunnan tulevaisuus on muuttumassa perusteiltaan epävarmemmaksi, hän kirjoittaa Presidentin kynästä -blogissaan.

–Ja se, että maailman kuva muuttuu jatkuvaan hektiseen tahtiin, on huono asia, presidentti jatkaa.

Transatlanttinen yhteys joutuu Niinistön mukaan kovalle koetukselle Iranin kysymyksen vuoksi.

Euroopan maat aikovat jatkaa Iranin ydinsopimuksessa, josta Yhdysvallat ilmoitti irtautuvansa. Samalla Yhdysvallat palauttaa Iranille sanktiot, jotka välillisesti koskevat myös maassa toimivia eurooppalaisyhtiöitä.

–Yhdysvaltojen Iranille asettamat tiukat talouspakotteet purevat myös Eurooppaa. Rahoitussanktioilla on itseään laajentava taipumus – sanktion ympärille kertyy varovaisuuden kehä, joka moninkertaistaa vaikutukset. Eurooppalaiset yritykset tulevat tämän kohtaamaan, Niinistö pohtii.

Yhdysvallat on ilmoittanut keskustelevansa EU:n kanssa siitä, miten se tulee suhtautumaan yrityksiin, jotka toimivat pakotteiden vastaisesti.

Niinistö muistuttaa, että eurooppalaisen teollisuuden intressit Iranissa ovat suuria. Hän uskoo, että poikkeuksia tullaan Yhdysvalloilta peräämään siinäkin tilanteessa, että EU pysyttelisi ydinsopimuksessa.

–Jos taas poikkeusten tielle lähdetään, niin mihin sitten piirtyy raja? Jotkut jäävät rannalle, eikä se ole ollenkaan omiaan vahvistamaan eurooppalaista yhtenäisyyttä, presidentti huomauttaa.

Presidentti Trumpin vetäytyminen sopimuksesta synnyttää Niinistön mukaan myös yleisen luottamuskysymyksen.

–Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo toistanut eurooppalaisen turvallisuuspoliittisen oppinsa strategisesta autonomiasta. Euroopan tasolla tämä lyhyesti kuvattuna tarkoittaisi, että Natolle ollaan solidaarisia, mutta varaudutaan hoitamaan joitain turvallisuusongelmia myös ilman Yhdysvaltoja. Omaan eurooppalaiseen puolustukseen asti oppi ei ole venynyt, hän kuvailee.

Niinistön mukaan voima ja vahvuus tuntuvat määrittelevän tulevaisuutemme.

–Miten siihen tuottaa yhteisen järjestyksen arvoja? Huonosti saa heikko äänensä kuulumaan, vaikka kuinka hyvä sanoma olisi. Siksi olisi koottava voimaa ja vahvuutta kuuluvuuden takeeksi. EU:lla on siinä paljon tehtävää.

Niinistön kirjoitus on alustus kesäkuussa kuudetta kertaa järjestettäville Kultaranta-keskusteluille.Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Vieraita on niin politiikan, talouden, tieteen kuin kulttuurin saralta. Joukossa on myös kansainvälisiä vieraita.

Lue myös:

Ranska varoittaa Donald Trumpia Euroopan vastaiskusta

Uusi suomalaisvaroitus Iran-sopimuksen kaatumisesta: ”Öljyraha täyttää monen maan budjetit – valitettavasti”

Vakava viesti eduskunnassa: ”USA ja EU ovat aivan uudessa tilanteessa”

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Puolustusministeriltä suora vastaus amerikkalaissotilaista: ”Kyllä”