Presidentti Sauli Niinistön ehdotus tutkalaitteettomien lentojen kieltämisestä Itämerellä näyttäisi etenevän Venäjän toimesta.

Transponderittomien eli tutkalaitteettomien lentojen kieltäminen tulee olemaan esillä, kun Venäjä kutsuu eurooppalaisia Nato-maita ja Itämeren valtioita pohtimaan alueen jännitteitä Moskovaan elokuussa. Venäjän puolustusministeriön kutsusta kertoi maanantaina uutistoimisto Tass.

Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov sanoo Tassille, että sotilaslentojen suorittaminen vain transponderit päällä on ”prioriteetti Venäjän puolustusministeriölle”.

– Naton asiantuntijat ja Itämeren Natoon kuulumattomat maat kutsutaan Moskovaan pohtimaan keinoja tämän Suomen presidentin Sauli Niinistön esille tuoman ehdotuksen toteuttamiseksi, Antonov sanoo.

Tass muistuttaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittaneen jo kesällä Suomen-vierailullaan tukevansa Niinistön ehdotusta. Transponderit suljettuina lentävistä, vaaraa aiheuttavista venäläiskoneista ovat varoitelleet Nato-maat, mutta Putin perusteli kesällä kantaansa sillä, että myös Naton koneet lentävät transponderit pois kytkettyinä. Putin kertoi jo tuolloin antavansa toimeksiannon, että asia nostetaan Venäjän ja Naton välisen kokouksen agendalle.

Lue myös: Sauli Niinistöä kiitellään - ”Jää Suomen ulkopolitiikan historiaan”

Lue myös: Sauli Niinistöltä uusi avaus Vladimir Putinille – ”Ilman transpondereita ei lennetä”

Lue myös: Vladimir Putinin vastaus: ”Suostumme Suomen tasavallan presidentin ehdotukseen heti”

Lue myös: Vladimir Putin yllätti Sauli Niinistön myönteisesti