Tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämä arvostelu Jussi Halla-ahon valinnasta perussuomalaisten puheenjohtajaksi oli epäsopivaa, katsovat hänen haastajansa Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.) sekä Matti Vanhanen (kesk.).

Niinistön haastajilta kysyttiin asiasta Porin Suomi Areenassa järjestetyssä paneelissa. Presidentin kesähuvilassa Kultarannassa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa Niinistö nosti esiin muun muassa Halla-ahon saaman tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Samalla hän kertoi oudoksuvansa puolueessa esitettyjä kantoja Suomen EU-erosta.

–En olisi presidenttinä vastaavalla tavalla ottanut kantaa. […] Asiat, jotka kuuluvat eduskuntaan, pysyvät siellä, sanoo keskustan Vanhanen.

–Hallituksen pitää nauttia nimenomaan eduskunnan luottamusta ja hallitukseen menevät puolueet testaavat sitä eduskunnalla. Silloin minusta ei ole sopivaa, että presidentti ottaa kantaa yhden yksittäisen puolueen puheenjohtajaan henkilönä, toteaa Haavisto.

Niinistö sai tukea ainoastaan RKP:n ehdokkaalta Nils Torvaldsilta.

–Presidentti on tietenkin arvojohtaja. Jos maassa tapahtuu jotakin, joka ehdottomasti liittyy arvoihin – ja perussuomalaisten erilaiset sotkut liittyvät mitä suuremmassa määrin arvoihin – niin olisi aika kummallista, jos presidentti ei tiedä, mitä mieltä hän asiasta on, Torvalds sanoo.

Vasemmistoliiton Kyllönen taas katsoo, että presidentin olisi pitänyt ottaa kantaa ennemmin tapaan, jolla hallitus muodostettiin perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

–Olisin pitänyt fiksumpana sitä, että presidentti olisi ottanut kantaa siihen, oliko asiallista vai asiatonta, että hallitus jatkoi toimintaansa ilman, että käynnistettiin edes keskusteluja ja perustettiin uutta hallitusta, Kyllönen pohtii.