Hallituspuolue Sininen tulevaisuus on valmis tulkitsemaan uudelleen pakolaissopimusta törkeistä seksuaalirikoksista tuomittujen kohdalla. Asiasta kertoi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tänään eduskunnassa tiedotustilaisuudessa.

Kyse on toimista, joilla poliitikot haluavat vastata Oulun ja Helsingin seksuaalirikostapauksiin.

Simon Elo viittasi suoraan tasavallan presidentti Sauli Niinistön puheeseen vuodelta 2016. Tuolloin Niinistö aiheutti poikkeuksellisen kohun väläyttämällä pakolaissopimuksen tulkinnan muuttamista. Niinistön sanoja kritisoitiin muun muassa ”jäätäviksi”. LUE LISÄÄ: Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä – ”Kuuntelin äimistyneenä”

Niinistö sanoi vuonna 2016, että ”jokainen, joka osaa sanoa sanan ’asylum’, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen”. Hän viittasi edellisvuonna olleeseen turvapaikanhakijoiden suureen määrään. Niinistö sanoi puheessa myös näin:

”Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.”

”Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.”

Elon mukaan turvapaikkakäytäntöjä tulee kiristää ja pakolaissopimusta tulee arvioida uudelleen sellaisten kohdalla, joilla on tuomio törkeästä seksuaalirikoksesta. Näin tuomion saaneen voisi palauttaa riippumatta kohdemaasta eli myös sellaiseen maahan, jossa ei ole turvallista.

Seksuaalirikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten kohdalla karkotus ei välttämättä aina onnistu, jos tuomittu on kuolemanvaarassa lähtömaassaan, kuten poliisitarkastaja Pekka Heikkinen eilen Uudelle Suomelle totesi. Pattitilanteen muodostavat juuri kansainväliset sopimukset. LUE LISÄÄ: Poliisin uudet tilastot: Seksuaalirikosilmoitukset lisääntyivät eniten Helsingissä – raiskauksesta epäillyistä 54% ulkomaalaisia

Siniset ehdottaa, että palauttaminen lähtömaasta riippumatta tehtäisiin poikkeuslain avulla ja perustuslain säätämisjärjestyksessä.

LUE MYÖS JATKOJUTTU: ”Nyt pikkaisen jäitä hattuun” – Oikeusministeri Häkkäseltä tyrmäys pakolaissopimukseen puuttumiselle

Sauli Niinistö itse otti vuoden 2016 sanansa uudelleen esiin tällä viikolla.

”Kuinka paljon liikkumatilaa on, siitä oikeastaan toivoinkin käytävän keskustelua jo silloin 2016, mutta se jäi vähän yksipuoliseksi se keskustelu”, Niinistö sanoi nyt Pekingissä Helsingin Sanomien mukaan.

Samaan aikaan Niinistö totesi yhä, että kansainväliset sopimukset rajoittavat politiikan vaihtoehtoja huomattavasti.

Sopimukset ”lyövät esteen sille, että voimakkaat yhteiskunnan reaktiot olisivat mahdollisia, jos niitä joku haluaisi”, Niinistö totesi HS:n mukaan.

Sininen tulevaisuus esittää myös muita toimia, muun muassa, että hallituksen jo olemassa olevat esitykset muun muassa ulkomaalaislain muuttamisesta ja kansalaisuuden menettämisestä viedään kiirehtien eteenpäin. Elon mukaan sinisten esityslista on neuvottelujen avaus muiden hallituspuolueiden eli kokoomuksen ja keskustan kanssa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoi Iltalehden IL-tv:ssä, ettei lähde kannattamaan sinisten ehdotusta. Häkkäsen mielestä lakimuutoksissa pitäisi nyt edetä rauhallisesti eikä hätiköiden.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk) että sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kertoivat, että ulkoministeriöltä on pyydetty selvitystä siitä, miten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia voitaisiin nopeuttaa.

Sinisten ehdotukset kokonaisuudessaan tässä: