Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää presidentti Sauli Niinistön päätöstä olla osallistumatta Moskovassa järjestettävään voitonpäivän juhlaan ”tarkkana pelinä”.

– Nyt tässä yritetään ilmiselvästi vähän tasapainotella sitä, että Suomi ei olisi niiden maiden kanssa, jotka tylysti ilmoittavat yksiselitteisesti, että emme osallistu, vaan on niiden maiden joukossa, kuten Saksan [Angela] Merkel, joka on ilmoittanut, että ei osallistu presidenttitasolla, mutta osallistuvat sitten muuten, Kangaspuro sanoo Uudelle Suomelle.

Hän arvioi, että Suomi haluaa olla siinä joukossa, joka teki päätöksen Ukrainan tilanteen takia ja käyttää tilannetta protestin esittämiseen.

Suomi neuvottelee vielä yhdessä Pohjoismaiden kanssa siitä, osallistutaanko jollain alemmalla tasolla, presidentinkanslian lehdistösihteeri Liina Aulin kertoi Uudelle Suomelle aiemmin tänään.

– Ymmärrän tämän niin, että osallistuuko meiltä esimerkiksi ulkoministeri tai joku muu, Kangaspuro kommentoi neuvotteluja Pohjoismaiden kanssa.

Hänen mielestään tässä tilanteessa olisi luonnollista, että Suomen ulkoministeri eli Erkki Tuomioja (sd.) osallistuisi tapahtumaan.

Kangaspuro pitää presidentin päätöstä jättää voitonpäivän paraati väliin merkittävänä.

– On selvää, että venäläiset ovat aika herkkänä tässä tilanteessa. Tarkkaan katsotaan ketkä osallistuvat ja millä tasolla osallistutaan. Kyllä tämä varmasti kommentteja kirvoittaa, hän sanoo.

Hänen mukaansa Niinistö on tähän asti korostanut, että pidetään tarvittavia korkean tason suhteita ja keskusteluyhteyttä yllä Venäjän kanssa.

– Tätä kontekstia vasten tämä on Suomelta ehkä yllättävämpi kannanotto kuin esimerkiksi Ruotsilta, jolta on totuttu kuulemaan kirpakkaakin Venäjä-arvostelua, Kangaspuro sanoo.

Kangaspuro pohti voitonpäivän juhlan merkitystä Uudelle Suomelle viime viikolla.