Normaalina aikana kukaan ei odottaisi Suomen presidentin arvostelevan Amerikan presidenttiä kaksikon yhteisessä lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa. Näin kuitenkin kävi keskiviikkona, kirjoittaa amerikkalaissivusto Slate presidenttien Sauli Niinistö ja Donald Trump tapaamisesta.

Tilaisuus oli pääosin Trumpin näytöstä kysymysten keskittyessä virkasyytemenettelyyn ja kohutun Ukraina-puhelun aiheuttamaan Yhdysvaltain sisäpoliittiseen myrskyyn. Trumpin hyökkäävä esiintyminen aiheuttaa hirvitystä jopa republikaanien riveissä.

Presidentti Niinistö saa silti paljon huomiota ainakin liberaalimman pään amerikkalaismedialta. Erityisesti Suomen presidentin kommentti Yhdysvaltain demokratiasta huomioidaan monessa mediassa, vaikka päällisin puolin lausunto oli kehu.

”Herra presidentti, teillä on täällä hieno demokratia. Säilyttäkää se [engl. keep it going on]”, Niinistö sanoi katsoen Trumpiin ja kerrottuaan ensin vierailustaan Amerikan historian museossa.

Slate huomauttaa, että politiikan konkarina Niinistön täytyi tietää, kuinka huomautus kuultaisiin Amerikan mediassa, joka kantaa huolta maan demokratian tilasta. Niinistöltä kysyttiinkin kommentista jo lehdistötilaisuudessa.

”Halusin vain sanoa, että olen vaikuttunut siitä mitä Amerikan kansa on saavuttanut rakentaessaan hyvin vaikuttavan demokratian. Eli, pitäkää se pystyssä”, Niinistö totesi Valkoisen talon muistiinpanojen mukaan.

Kritiikiksi Niinistön sanat laajalti tulkittiinkin. Uutistoimisto AP kertoo Niinistön ylistäneen Amerikan demokratiaa tarkoituksellisen painokkaasti ottaen huomioon, että lausunto on annettu Trumpin joutuessa virkasyytemenettelyn keskiöön.

Niinistön demokratiakommentin näet alla olevalta videolta. Juttu jatkuu Twitter-upotuksen alla.

Kenties kärjistyneimmän tulkinnan Niinistön sanoista esittää brittiläinen iltapäivälehti Daily Mail, jonka mukaan ”Suomen presidentti käytti Valkoisen talon lehdistötilaisuutta trollatakseen Donald Trumpia”. Lehti puhuu Niinistön jopa pelanneen ”passiivis-aggressiivista” peliä Trumpin vieraana.

”Hiljainen skandinaavi pysyi rauhallisena, mutta trollasi Yhdysvaltain presidenttiä ilmaston lämpenemisestä, kaupasta ja vähemmistöjen kohtelusta”, lehti kirjoittaa.

Daily Mail nostaa demokratiakommentin lisäksi esiin Niinistön kriittiset vastaukset muun muassa Trumpin puheisiin ilmastonmuutoksesta ja yhteistyöstä Euroopan kanssa. Samat asiat ovat esillä uutiskanava CNN:llä, jonka mukaan Niinistö vastusti hienovaraisesti Trumpin näkemyksiä korostamalla esimerkiksi USA:n ja Euroopan yhteistyön tärkeyttä Trumpin puhuttua kovin sanoin Euroopan kauppapolitiikasta.

Suomalaistutkija: Oli selvä viesti ja tulkittiin vielä selvemmin USA:ssa

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Niinistön demokratialausuntoa Yleisradion aamutelevisiossa. Myös hän allekirjoittaa ajatuksen, että Niinistön sanat olivat tarkoituksellinen viesti.

”Tämä oli – tullakseen suomalaiselta poliitikolta ja presidentiltä – positiivinen mutta yllättävän vahva viesti. Presidentti Niinistö sitten sanoi, ettei hän yrittänyt viestiä mitään, mutta tietenkin hän indikoi, että kun teillä on vahva demokratia mitä olette rakentaneet vuosisatojen ajan, niin nyt kannattaa pitää huolta tästä. Se oli selvä viesti, ja se tulkittiin Yhdysvalloissa vielä selvempänä viestinä Niinistöltä Trumpille”, Salonius-Pasternak sanoo.

Tutkija arvioi, että Trump tulkitsi Niinistön sanat omalla tavallaan.

”Ainakin näytti siltä, että hän kuuli sen ’teillä on hieno demokratia’ -osan, mutta ei välttämättä ymmärtänyt, että kritiikki kohdistui suoraan häneen.”

LUE LISÄÄ: