Puolustusvoimain komentajan virka täytetään huomenna keskiviikkona tasavallan presidentin esittelyssä.

Asia ilmenee tasavallan presidentin esittelyn asialistalta.

LUE MYÖS: Näkökulma: Puolustusvoimain komentajan valinta tulossa julki – Katseet kohdistuvat nyt kahteen kenraaliin

Muodollisesti valtioneuvosto esittää ratkaisuehdotuksensa Puolustusvoimain komentajasta, minkä pohjalta tasavallan presidentti Sauli Niinistö hänet virkaan nimittää. Ratkaisu komentajasta on tiukasti Niinistön käsissä.

Pestiin ovat olleet tarjolla Maavoimien komentaja Petri Hulkko, Puolustusvoimien strategiapäällikkö Kim Jäämeri, Pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen ja Puolustusvoimien operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä.

Uusi Suomi kertoi viime viikolla, että kenraaliluutnantti Hulkko ja kenraaliluutnantti Jäämeri ovat ne henkilöt, joihin katseet kohdistuvat.

Iltalehti on väläyttänyt myös mahdollista yllätystä komentajavalinnassa. Lehden mukaan kenraaliluutnantti Esa Pulkkinen on noussut kisassa vahvaksi mustaksi hevoseksi.

Lännen Media puolestaan uutisoi tänään tiistaina, että kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä ”on hyvää vauhtia nousemassa puolustusvoimain uudeksi komentajaksi” ja vetämässä pidemmän korren kisassa Hulkon kanssa.

Puolustusvoimain komentajan nimitys on roikkunut ilmassa jo pitkään. Komentajana vuodesta 2014 toiminut Jarmo Lindberg siirtyy reserviin elokuun alussa, vain puolentoista kuukauden kuluttua.

Nimityskuvioon on tuonut omat erityispiirteensä kaksi asiaa: Puolustusvoimissa alkuvuodesta käynnistynyt niin sanottu Lemmenjoki-tutkinta ja Sipilän hallituksen ero maaliskuussa.

LUE MYÖS: ”Sepäs olisi kumma maa, joka sanoisi, että aluettamme saa mielellään käyttää vihamielisiin tarkoituksiin” – Sauli Niinistö kommentoi väitettyä ”Venäjän myötäilyä”