Helsingin kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd.) ei pidä lainkaan ennenaikaisena tänään puheenaiheeksi noussutta keskustelua tulevasta hallituspohjasta.

-Ensi kevään eduskuntavaaleihin on nyt aikaa reilu kahdeksan kuukautta. Ensi syksynä poliittisella kentällä ehtii vielä tapahtua paljon, mutta ei ole ennenaikaista alkaa puhua vaaliasetelmista, Jalovaara kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mukaansa suomalaisen poliittisen järjestelmän tunnettu ongelma on, että äänestäjän on etukäteen vaikea tietää, antaako kannatuksensa porvarihallitukselle, sinipunalle, punamullalle tai vai kenties jollekin muulle pohjalle.

-Asiapohjaista keskustelua siitä, miten puolueiden vaaliohjelmat vastaavat toisiaan ja kenen kanssa ne ovat valmiit yhteistyöhön, olisi hyvä ajoissa käydä. Sen tulisi oikeastaan olla erinäisten vaalikeskustelujen ykkösteema, sillä yksikään puolue ei tule varmuudella tätä maata yksin johtamaan. Suomen tulevaisuuden haasteet ovat tällä hetkellä sitä luokkaa, että tarvitsemme mahdollisimman toimintakykyisen hallituksen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, Jalovaara sanoo.

Tuleva hallituspohja nousi esiin, kun SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marin totesi blogissaan, ettei soisi SDP:n enää menevän kokoomusvetoiseen hallitukseen. Marin tarkensi myöhemmin Ilta-Sanomille, että kyse on hänen henkilökohtaisesta mielipiteestään.