Sdp:n entinen puoluesihteeri, nykyisin viestintätoimisto Kreabissa ja Liike nytissä vaikuttava Mikael Jungner hahmottelee blogissaan tulevan hallituksen kuviota.

Hallitusneuvotteluista on ennakoitu sunnuntaisten eduskuntavaalien jälkeen vaikeita, sillä kolme suurinta puoluetta ovat äärimmäisen tasaisia paikkamäärissä. Antti Rinteen sdp ylsi niukin naukin suurimmaksi puolueeksi.

LUE MYÖS: 25.4.2019 se alkaa – Näin Suomen uuden hallituksen muodostaminen etenee

”Politiikassa yllätys on puoli voittoa. Siksi sdp:n tavoite onkin nyt yllättää kaikki tekemällä jotain, mitä sen pahemmin media kuin muutkaan politiikan kommentaattorit eivät osaa odottaa. Synnyttämällä nopeasti sisäisesti sopuisa hallitus. Näin se käy”, aloittaa Jungner spekulaationsa.

Lue koko blogi Puheenvuorosta: Mikael Jungner: Entä jos se menisi näin?

”Pohja on 116-paikkainen hallitus, jossa istuvat sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Tuohon hallituspohjaan päästään nopeasti poissuljennan kautta. Hallituksen muodostajan kysymyksissä tulee olemaan poikkeuksellisen paljon arvopohjaisia kysymyksiä. Rinne kertoo vapun jälkeen, että kokoomuksen kanssa ei onnistu, koska kokoomuksella on liian kovat talousarvot. Perussuomalaisilla puolestaan on ylipäätään liian kovat arvot ja kristillisillä liian kovat seksuaaliseen tasa-arvoon liittyvät arvot”, Jungner kirjoittaa.

Antti Rinne itse hahmotteli mahdollisia hallituskumppaneita Uuden Suomen, Talouselämän ja Kauppalehden yhteishaastattelussa hieman ennen vaaleja. Rinne sanoi, että hallituksessa sdp:n kanssa voisivat olla keskusta tai kokoomus sekä vihreät ja vasemmistoliitto. LUE LISÄÄ: Sdp lähtisi hallitukseen 3 puolueen kanssa – Rinne ehdottaa uutta ”usean päivän sessiota” hallitusneuvotteluihin

LUE MYÖS: Näkökulma: Antti Rinne virittelee keitosta, jossa on porvarille tuhon ainekset

Rinteen tavoitteena oli ottaa mahdollisimman vähän puolueita hallitukseen. Samaan aikaan Rinne kuitenkin halusi mahdollisimman selvän enemmistön hallitukselle.

Jungnerin esittämä vaihtoehto on mukana myös Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huuskon listaamissa vaihtoehdoissa hallituspohjalle: Näkökulma: Voittaja Antti Rinteen tilanne on sentään parempi kuin Jyrki Kataisella, joka hävisi

Kysymysmerkki on vielä, miten vaaleissa rökäletappion kärsinyt keskusta suhtautuu hallitukseen menoon.

”Uuden hallituksen koossa pitävät arvot tulevat olemaan ihmisestä väittäminen ja koko Suomen pärjääminen. Tuossa punavihreät löytävät nopeasti yhteisen sävelen alkiolaisuuden kanssa. Juha Sipilä kertoo, että keskusta asettaa aina isänmaan edun puolueen edun edelle ja on siksi valmis yhteistyöhön rökäletappiosta huolimatta. Hän itse jättäytyy kuitenkin hallituksesta pois, kuten Lipponen aikoinaan”, vastaa Jungner blogissaan tähän pohdintaan.

Jungner yltyy blogissaan jopa listaamaan mahdollisia ministereitä.

”Suomalaisten sydämiä tavoitellaan ennakkoluulottomilla ministerivalinnoilla. Paikat jakautuvat suosimalla porvaripuolueita, sdp (5), keskusta (5), Vihreät (4), Vasemmisto (2) ja RKP (2). Mukana on avainpaikoilla yrittäjyyttä ymmärtävät Matti Vanhanen (VM) ja Ville Skinnari (TEM). Nuorehkoja naisia nähdään ministereinä enemmän kuin koskaan: Annika Saarikko, Eeva Kalli, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Li Andersson kärkiniminä. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa enemmistö ministereistä on naisia. Tuon kaiken kruunaa komissaariksi nimitettävä Jutta Urpilainen. Helsingistä ja Uudeltamaalta on poikkeuksellisen vähän ministereitä”, Jungner visioi.