Sdp rakentaisi sote-uudistuksensa 18 sote-kunnan ja lähtökohtaisesti julkisen tuotannon varaan. Puolue julkisti torstaina askelmerkkinsä tulevan vaalikauden sote-uudistukselle.

SDP haluaa rakentaa Suomen mallin parlamentaarisessa valmistelussa eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken, jotta ratkaisun toteuttaminen ei riippuisi hallituksen vaihtumisesta. Puolue painottaa uudistukselle alun perin asetettuja tavoitteita: palveluiden saatavuuden parantamista, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista sekä kustannusten kasvun hillintää.

Sdp:n mallissa julkinen tuotanto on lähtökohta, mutta palveluita on mahdollista tuottaa myös ostopalveluina yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Asiakkaan valinnanvapautta voidaan lisätä palvelusetelin ja henkilökohtaisen budjetin kautta, puolue linjaa.

”Meidän näkökulmasta sitä voidaan laajentaa esimerkiksi lisäämällä palvelusetelien käyttöä”, linjasi kansanedustaja, sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tiedotustilaisuudessa.

Sdp:n tiedotteen mukaan asiakkaalla olisi mallissa valinnanvapaus ”sote-kunnan palveluvalikoimasta sekä sote-kuntien välillä”.

Palveluiden tuottamisen tavoista päättäisivät niin sanotut sote-kunnat, eli itsehallintoalueet, joita tulisi sdp:n mallissa olemaan 18 sekä pääkaupunkiseutu ”erilliskysymyksenä”. Sote-kunnilla olisi suorilla vaaleilla valittu valtuusto ja niillä olisi verotusoikeus. Sdp:n mallissa sote-kuntia olisi siis kutakuinkin sama määrä kuin Sipilän hallituksen mallissa oli niin sanottuja maakuntia, jotka myös olivat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaavia itsehallintoalueita.

”Suomessa tulisi olemaan vähintään 18 näitä sote-kuntia. Ei ole sellaista tavoitetta, että näitä vähennettäisiin”, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti tilaisuudessa.

Sdp:n malliin sisältyy hoitotakuu, jonka mukaisesti kiireettömään hoitoon on päästävä viikon kuluessa. Tämä tarkoittaisi perustason palveluiden vahvistamista muun muassa henkilöstöä lisäämällä.

”Lisätään 1000 lääkärin tai hoitajan tehtävää peruspalveluihin hoitotakuun toteuttamiseksi”, sdp linjaa.

Jokainen sote-kunta kuuluisi yhteen viidestä erityisvastuualueesta, jotka vastaavat erityisen vaativan tason palveluiden järjestämisestä.

Sdp toisi lakiin myös sitovan 0,7 hoitajamitoituksen.

LUE MYÖS:

Sote-asiantuntijoilta poikkeuksellinen ulostulo HS:ssa: ”Ei ole totta” – Väite hallituksesta ei pidä paikkaansa

Vapaavuori ja 6 suurta kaupunkia: Hallituksen malli hiiteen – sote-uudistus tehtävä kuntapohjaisesti

Professorin jäätävä sote-paperi paljastui: Sipilän hallitus ”uppiniskainen” – ”Jokaisen luvattava, ettei koskaan ryhdy tällaiseen”