Sdp on nostamassa Afrikasta yhtä teemaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle. Afrikka löytyy hallitustunnustelijaksi nimetyn sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kysymyspatteristosta muille puolueille.

”Olen nostanut sen useampaan kertaan aiemmin esille, että sdp:n näkökulmasta – ja siis suomalaisten ja eurooppalaisten näkökulmasta – Afrikka tulee olemaan yksi kohtalonkysymyksistä”, Rinne sanoo.

”Jos Afrikan kehitys ilmastonmuutoksen ja toisaalta väestöräjähdyksen suhteen toteutuu, se tarkoittaa sitä, että siellä tarvitaan 16 miljoonaa työpaikkaa niille ihmisille, joista puolet on alle 25-vuotiaita. 1,5 miljardia ihmistä 2040-luvulla. Jos ilmastonmuutos vie maata viljelyskelvottomaksi, vie puhdasta pois, eikä ole vettä laisinkaan, se tarkoittaa, että nämä ihmiset lähtevät pakoon. ”

”Tästä näkökulmasta on tärkeää, että nyt havaitaan, että tuolla on iso, dramaattisen tapahtumaketjun mahdollisuus, jos nyt ei tehdä jotakin Afrikan kehittymiselle”, Rinne toteaa.

Euroopan unioni ja sen jäsenmaat ovat OECD:n mukaan maailman suurin kehitysavun antaja. Rinne ehdottaa, että EU voisi hakeutua lähempään kumppanuuteen Afrikan unionin kanssa ja rakentaa yhteisiä ohjelmia Afrikan auttamiseksi.

”Konkreettisilla ohjelmilla, joita voi seurata ja voi lähteä viemään nopeasti eteenpäin, autetaan afrikkalaisia yhteistyössä heidän kanssaan tasavertaisena kumppanina”, Rinne sanoo.

Syksyllä 2018 silloiset eduskuntapuolueet kirjasivat ajatuksia puheenjohtajuuskauden teemoista dokumenttiin, joka otsikoitiin ”Eduskuntaryhmien näkemyksiä: Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelma”. Painopistealueiksi listataan ”1) Kansalaiset keskiöön 2) Ilmastopolitiikka haltuun 3) Vahvempi Eurooppa, turvallisempi maailma”.

Afrikka nousee dokumentissa esille kolmannen painopistealueen toisessa alaotsikossa. Tekstin sävy Afrikasta Euroopan kohtalonkysymyksenä on kuitenkin hyvin samanlainen kuin Rinteelläkin.

29 kysymyksen listassa Rinne kysyy muilta puolueilta ”Mikä rooli Euroopan on otettava yhteistyössä Afrikan unionin ja sen jäsenmaiden kanssa Afrikan kehittämisessä?”

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että Suomi EU:n puheenjohtajamaana ja Antti Rinne puheenjohtajamaan pääministerinä haluaisi kääntää koko Euroopan kasvot kohti Afrikkaa?

”Jos halutaan huolehtia siitä, että eurooppalaisten tulevaisuus ei myöskään ole ikään kuin uhan alla, niin sitten tarvitaan Afrikassa toimenpiteitä.”

Tuleeko Afrikasta nyt painopiste Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella?

”Olen itse asiassa puhunut tästä Ranskan EU-ministerin kanssa tästä jo viime syksynä, että Afrikka pitäisi nostaa esille. Afrikka on noussut myös suomalaisten puolueidenkin kesken yhteisesti asiaksi, jota täytyy yhteisesti viedä eteenpäin. Se on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassakin todettu”, Rinne vastaa.

LUE LISÄÄ:

Lista julki – Tässä ovat Antti Rinteen hallituskysymykset

Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelut – ”Kaikki puolueet ovat prosessissa mukana”

”Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä” – Antti Rinteen ensimmäinen kysymys herättää huomiota

Petteri Orpon kuitti Rinteen 29 kysymykselle: Osasin odottaa, olen oppinut tuntemaan toverien tapaa tehdä