Suomen Yrittäjien järjestämässä aluevaalitentissä koettiin tiistaiaamuna yllätys, kun pääministeripuolue sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen ilmoitti, että sote-uudistukseen kytkeytyvää maakuntaveroa ei välttämättä toteutetakaan.

”En usko, että maakuntavero tulee käyttöön tällä hallituskaudella. Ehkä ei seuraavallakaan”, Mäkynen sanoi tentissä, joka on nähtävissä Uuden Suomen verkkosivuilla.

Aiemmin sekä sdp:n johdon että hallituksen linja on ollut, että maakuntavero tulee Suomessa käyttöön osana sote-uudistusta. Pääministeri Sanna Marin (sd) vahvisti asian kesällä 2021 ja hallitus on kertonut sitoutumisestaan veron valmisteluun jo vuonna 2020.

”Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana tätä sote-uudistuksen kokonaisuutta. Tästä on viiden puolueen yhteinen linja ja itse luotan kyllä siihen, että tätä linjaa edistetään ministeriöissä”, Marin sanoi kesäkuussa.

Hallituksen aiemmassa linjauksessa todettiin, että sote-uudistuksen rahoitusta ja maakuntaverotusta koskeva lainsäädäntö valmistuisi tämän hallituskauden aikana ja tulisi voimaan viimeistään vuonna 2026.

Mäkynen nosti tentissä kätensä pystyyn sen merkiksi, että hän kannattaa maakuntaveroa – ajatuksen tasolla. Hän viittasi eduskunnan talousvaliokunnan kuulemiin taloustieteilijöihin, joiden mukaan maakuntavero olisi periaatteessa paras tapa hillitä sote-kustannuksia hyvinvointialueilla.

”Mutta käytännössä maakuntaveron käyttöönotto vaatisi tasausjärjestelmän, joka on hyvin vaikea luoda”, Mäkynen perusteli arviotaan veron kohtalosta.

”Teoriassa hyvä ajatus, käytännössä erittäin vaikea.”

Yllätti panelistit

Oppositio yllättyi Mäkysen näkemyksestä.

”Nyt on näköjään kokoomusta kuunneltu”, sanoi verotuksen uutta tasoa vastustavan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Yrittäjien tentissä.

Hän muistutti parlamentaarisesta maakuntaverokomiteasta, jonka mukaan maakuntaveron käyttöönotolle ei ole perusteita ainakaan toistaiseksi. Komitea piti veroa monimutkaisena toteuttaa.

Orpon mukaan on merkittävää, että sdp:n varapuheenjohtaja tuli nyt näin selkeästi komitean linjalle.

”Katson nyt niin, että järki on voittamassa – toivottavasti asia on näin”, Orpo totesi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra arvosteli sitä, että rahoitusasian hankaluus voisi tulla nyt uutena tietona hallituspuolueille. Hän käytti myös tilaisuuden huomauttaa, että maakuntavero on jälleen asia, joka jakaa hallitusta.

”Hallitus on jälleen erimielinen.”

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen myönsi, että hallitus on aiemmin kertonut jo päättäneensä veron käyttöönotosta.

”Näin tosiaan oli, mutta nyt haluttiin tämä uudistus liikkeelle, ja kuten tässä sanottiin, maakuntavero vaatisi sen tasausjärjestelmän. Itse uskon, että se tilanne tulee muuttumaan, kun aluevaltuustot aloittavat toimintansa ja huomaavat, kuinka tämä suora valtio-ohjaus, joka nyt oli välttämätön, tulee estämään innovatiivisia toimia alueilla. Olisi tärkeää, että maakuntavero saataisiin, jotta alueilla pystyttäisiin oikeasti keskittymään omiin vahvuuksiin”, Holopainen sanoi.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat pysyneet maakuntaveron kannalla komitean kriittisestä näkemyksestä huolimatta.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi keskustan aiemmin suhtautuneen myöntyväisesti veroon, mutta komiteatyö pakotti tekemään johtopäätöksiä ja muuttamaan kantaa. Lohen mukaan maakuntavero edellyttäisi niin voimakasta tasausjärjestelmää hyvinvointialueiden välille, ettei siinä olisi järkeä.

LUE TÄSTÄ JUTUSTA, MITÄ PUOLUEET LINJAAVAT MAAKUNTAVEROSTA:

LUE MYÖS: