Sdp:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka katsoo, että finanssialan vastustus puolueen esittämää lähdeveroa kohtaan perustuu väärinymmärrykseen. Vero kohdistuisi ennen kaikkea ulkomaisiin rahastoihin, ei kotimaisiin, Harakka painottaa kannanotossaan.

Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi toi maanantaina esiin alan huolen rahastoihin kohdistuvasta lähdeverosta. Kaupin lausunnosta uutisoi myös Uusi Suomi.

Kauppi totesi, että ”osinkojen lähdevero iskisi erityisesti kotimaisiin sijoitusrahastoihin ja työeläkeyhtiöihin”.

”Verosopimukset ovat sellaisia, että emme voisi asettaa kyseistä veroa ulkomaisille toimijoille, eikä verosopimusten muuttaminen ole ihan helppoa, jolloin se jäisi vain kotimaisten toimijoiden maksettavaksi”, Kauppi sanoi.

Lausunto pitää osittain paikkansa, sillä sdp:stäkin on myönnetty, että verosopimukset Ison-Britannian, Ranskan, Irlannin ja Yhdysvaltojen kanssa estävät lähdeveron perimisen mainituissa valtioissa sijaitsevien sijoitusinstituutioiden saamilta osingoilta. Tämä on kuitenkin otettu huomioon sdp:n mallia julkistettaessa. LUE LISÄÄ: Suomen verosopimukset söisivät demareiden lähdeveroa – Sdp: Este huomioitu laskelmassa

”Suomen noin 80 verosopimuksesta vain viisi rajoittaisi osinkojen verotusta. Näihin maihin maksetaan noin 20 prosenttia ulkomaille maksettavista osingoista, mikä on huomioitu tuottoarviossa”, Timo Harakka sanoo tiedotteessaan.

”Finanssialan vastustus perustuu väärinymmärrykseen. Vero ei kohdistuisi vain suomalaisiin rahastoihin vaan ennen muuta ulkomaisiin rahastoihin, jotka eivät nykyään maksa sijoitustuotoistaan lainkaan veroa Suomeen. Niiden omistuksessa on yli puolet Helsingin pörssin osakkeista. Tasapuolisuuden vuoksi vero koskee myös kotimaisia verovapaita yhteisöjä – kuten ammattiliittoja. Niiden osuus veropotista olisi kuitenkin pieni.”

Harakka huomauttaa, että sdp:n esitys perustuu Saksan malliin. Saksassa on Harakan tiedotteen mukaan peritty viime vuodet rahastoilta 15 prosentin lähdeveroa ”ja investoinnit ovat kukoistaneet vanhaan malliin”.

”Finanssialan pelottelut siitä, että suomalaiset rahastoyhtiöt muuttaisivat ulkomaille ovat tyypillistä alan edunvalvontaa. Suomalaiset rahoitusalan yhtiöt myyvät jo nyt asiakkailleen ulkomaisia rahastoja”, Harakka sanoo.

LUE MYÖS:

Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy – maksajina Suomen työssäkäyvät

Näkökulma: Antti Rinne viritti juonen kapitalistien kauhuksi