Kaikki puolueet kannattavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille suomalaisille.

Tämä kävi ilmi MTV:n puheenjohtajatentissä eilisiltana, kun osallistuneilta kysyttiin asiasta käsiäänestyksellä. Kaikki tenttiin osallistuneet nostivat kätensä pystyyn.

Tätä nykyä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ovat oikeutettuja vain työttömyyskassan jäsenyydestä maksavat, vaikka kaikkien suomalaisten palkasta rahoitetaan järjestelmää.

Asia nousi keskusteluun, kun oppositiopuolue kokoomuksen Elina Lepomäki kertoi viime viikolla, että kokoomus kannattaa universaalia ansioturvaa.

LUE LISÄÄ:

Tämän jälkeen hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi, että puolue kannattaa avausta sillä ehdolla, että uudistus toteutettaisiin pakollisen työttömyyskassajäsenyyden kautta.

LUE LISÄÄ:

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen ohjelmaan on kirjattu jatkoselvitys aiheesta. Yleistä ansiosidonnaista työttömyysturvaa ajoivat hallitusneuvotteluissa samat tahot, jotka sen eteenpäin viemistä nytkin kannattavat: keskusta ja vihreät. Hallituksen vasemman laidan sdp ja vasemmistoliitto suostuivat kirjaukseen, mutta eivät olleet asiasta innostuneita.

Nyt yleinen ilmapiiri asian ympärillä on muuttunut myönteisemmäksi, joskin palkansaajakeskusjärjestö SAK vastustaa hanketta, joka toteuttamistavasta riippuen voisi vaikuttaa suomalaisten työntekijöiden järjestäytymisasteeseen.

Kokoomuksella taas on epäilty olevan ketunhäntä kainalossa siinä mielessä, että puolue tähtäisi samalla ansiosidonnaisen heikentämiseen. Puheenjohtaja Petteri Orpo korosti MTV:n tentissä, että kokoomuksenkin mielestä uudistus saa maksaa. Jo aiemmin vasemmistoliiton Arhinmäki piti kokoomuksen maksuhaluja suurena uutisena.

LUE LISÄÄ:

MTV:n puheenjohtajatentissä saatiin uutinen, kun kaikki osallistujat ilmoittivat kannattavan universaalia ansioturvaa. Pääministeripuolue sdp ei ole aiemmin julkisuudessa ottanut selkeää kantaa asiaan. MTV:n tentissä sdp:tä edustanut varapuheenjohtaja Ville Skinnari totesi, ettei puolue tyrmää ehdotusta, koska hallitusohjelmaan on kirjattu jatkoselvitys asiasta. Hallitus palaa hänen mukaansa asiaan selvityksen jälkeen.

Skinnari halusi muistuttaa siitä, että kokoomus on vaatinut edellisissä hallitusneuvotteluissa ansioturvan heikennyksiä ja työttömyysturvasta leikkaamista ja kertoi pohtineensa, mitä kokoomuksen avauksen takana on.

”Sdp ei hyväksy ansiosidonnaisen minkäänlaisia leikkauksia tai ylipäätään sosiaaliturvan heikennyksiä. Tämä on se reunaehto”, Skinnari sanoi MTV:n tentissä.

LUE SEURAAVAKSI:

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni iloitsi erityisesti sdp:n kannasta.

”Myös sosiaalidemokraatit ovat tätä mieltä. Silloinhan se tarkoittaa sitä, että hallituksessakin voisi olla yksimielisyys tästä. Asiasta nimittäin väännettiin vuosi sitten, ja silloin se ei vielä edennyt”,

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo huomautti, että ”tässäkin asiassa piru piilee yksityiskohdissa”. Hän kertoi itse ajatelleensa, että työllisyysrahasto voisi olla hyvä toimija uudistuksessa.

Rkp:ta edustanut varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist piti kokoomuksen puheita Kela-mallista mielenkiintoisina ja toivoi lisäselvityksiä siitä, millaisia malleja universaalin ansiosidonnaisen toteuttamiselle olisi.

Asiaa selvitettiin jo viime hallituskaudella, kun selvitysmies Mauri Kotamäki esitteli kolme vaihtoehtoista ratkaisua, joista toinen vaikuttaa samalta mallilta, jota Arhinmäki ehdotti tällä viikolla.

Kotamäen ratkaisut olivat seuraavat: 1. Työssäoloehdon täyttäneet, mutta työttömyyskassoihin kuulumattomat henkilöt saavat peruspäivärahaa, mutta peruspäivärahan suuruus olisi työttömyyskassojen jäsenmaksusta aiheutuvan rahoitusosuuden verran pienempi. 2. Työttömyyskassan jäsenyydestä voisi tehdä pakollisen. 3. Työttömyysturvan hallinnointi siirrettäisiin esimerkiksi Kelaan, jolloin työttömyyskassojen jäsenmaksun kerääminen loppuisi, koska uudistuksen jälkeen työttömyyskassoja ei enää olisi.

LUE SEURAAVAKSI: