Niin keskustan kuin SDP:nkin olisi syytä pohtia sunnuntain vaalitulosta tarkkaan, aprikoi keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen puoluesihteeri Seppo Kääriäinen.

–Kahdella keskisuurella vanhalla ”presidenttipuolueella”, keskustalla ja demareilla, on itsetutkiskelun paikka. Poliittinen kenttä elää, Kääriäinen kirjoittaa Twitterissä.

Kumpikin puolue sai presidentinvaalissa historiansa huonoimman vaalituloksen: keskusta 4,1 prosenttia ja SDP 3,3. Itsenäisenä ehdokkaana kampanjoinut Sauli Niinistö voitti vaalin ylivoimaisesti suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Yleisradion pitkäaikainen politiikan toimittaja ja vaalilähetysten vakiokasvo Tarmo Ropponen arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että ”SDP:n Antti Rinteellä ja keskustan Juha Sipilällä on kova miettimisen paikka”.

–Heidän alta karkaa väkeä, lähinnä nyt Niinistön taakse, Ropponen arvioi vaalitulosta.

SDP:n ja keskustan puoluesihteerit myönsivät MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa toivoneensa suurempaa kannatusta. Molemmat pitivät nyt käytyä presidentinvaalia poikkeuksellisena ja katsoivat Niinistön uudelleenvalinnan edustavan suomalaisille pysyvyyttä muuten muuttuvassa poliittisessa ympäristössä.