Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo, että hänen puolueensa on valmis tietyin ehdoin hyväksymään Sipilän hallituksen jatkon toimitusministeristönä.

Eduskuntaryhmät ovat koolla tänään tiistaina kello 14.30. Kokouksen on kutsunut koolle suurimman eduskuntapuolueen eli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Hän ehdottaa eronneen hallituksen jatkoa toimitusministeristönä, koska eduskuntavaalien läheisyyden vuoksi ei olisi järkevää lähteä neuvottelemaan uudesta hallituksesta, kuten tavallisesti hallituksen erotessa toimittaisiin.

”Edellytämme, että toimitaan vakiintuneen valtiokäytännön mukaisesti. Toimitusministeriössä mukana olevien puolueiden on sitouduttava siihen, että mitään poliittisia ratkaisuja tai merkittäviä nimityksiä ei tehdä ennen kuin maassa uusi hallitus”, Lindtman linjaa Twitterissä.

Lindtman tarkentaa Uudelle Suomelle, että sdp:n asettama ehto ei koske tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitystä . Oikeusministeriö tiedotti tiistaina, että se on valmistellut tiedustelulakeihin liittyvän tiedusteluvalvontavaltuutetun nimittämistä ja valinnut haastateltavat hakijat virkaa varten. Virkamiesesitys nimityksestä pyritään saamaan valmiiksi maaliskuun aikana.

”Siitä on olemassa perustuslakivaliokunnan yhteinen kanta”, Lindtman sanoo.

Perustuslakivaliokunta esittää yksimielisesti, että virkaan nimitettäisiin nykyinen oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen. Sen sijaan puolustusvoimien komentajan nimitys lykkääntyy.

Toimitusministeristön toimivaltaa on rajoitettu hallitukseen nähden, eikä se esimerkiksi saa tehdä korkeita valtion virkanimityksiä. Toimitusministeristön toimivallan rajat katsotaan tapauskohtaisesti. LUE LISÄÄ: Sipilän hallituksesta toimitusministeristöön: 3 asiaa, joita se ei saa tehdä

Antti Kaikkosen kutsu on osoitettu kaikille eduskuntaryhmille "hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun".

”Tulen ehdottamaan eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen toteaa kutsussa.

Kaikkonen oli ennen kutsun lähettämistä neuvotellut oikeuskanslerin kanssa etenemistavasta. LUE LISÄÄ: Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

Toimitusministeristö jatkaa tehtävässään, kunnes vaalien jälkeen on muodostettu uusi hallitus ja Sipilän hallituksen ero astuu virallisesti voimaan.

LUE MYÖS: Hallitukselta jäi kaksi raskaan sarjan nimitystä loppumetreille – Professori: ”Nähdäkseni näistä tulisi pidättäytyä”