SDP:n presidenttiehdokkuudesta kisaava kolmikko Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero teki ensimmäisessä yhteistentissään pesäeroa istuvan presidentin Sauli Niinistön turvapaikkapoliittiseen linjaan ja lausuntoihin aiheesta. Kolmikon sisäiset linjaerot jäivät paneelissa pieniksi.

Kansanedustaja Tuula Haatainen nosti esiin presidentti Niinistön puheen valtiopäivien avajaisissa helmikuussa 2016. Niinistö totesi tuolloin, että Eurooppa ei enää pitkään kestä ”hallitsematonta kansanvaellusta” ja arveli jokaisen, joka osaa sanoa sanan ”asylum” pääsevän sisälle Eurooppaan ja Suomeen. Haataisen mielestä Niinistö lähti tuolloin mukaan kansalaisten pelon lietsomiseen.

– Se tapa, millä presidentti Niinistö käsitteli tätä turvapaikanhakijakysymystä, hämmensi meitä monia ja itsekin silloin kommentoin, että sanavalinnat olisivat voineet olla parempia. Mielestäni presidentin rauhallisuutta ja johtajuutta koetellaan juuri silloin kun on kriisi, ja kansalaiset hätääntyvät ja pelkoja vyörytetään ja lietsotaan. Silloin johtajien pitää pysyä rauhallisina ja tuoda esiin toista näkökulmaa, tasapainottaa, eikä mennä mukaan [pelonlietsontaan], Haatainen sanoi.

– Presidentin pitää olla vakautta ja turvallisuutta luova sekä rakentava puheissaan. Peräänkuulutan kaikilta poliittisilta vaikuttajilta myös tulevissa presidentinvaaleissa vastuullista suhtautumista tähän asiaan, eikä pelon lietsomista.

Haatainen itse korosti paneelissa Suomen velvollisuutta auttaa hädänalaisia, mutta myönsi samalla, että ”tänne tullaan myös, kun ei ole ihan niin hätä”.

– Sen kanssa me taiteillaan, keiden kuuluu palautua ja keiden ei. Mutta Suomi on kyllä noudattanut hyvin ankeaa ja tiukkaa linjaa, ja olisin toivonut toisenlaista otetta, hän sanoi.

Myös Sirpa Paatero löysi kritisoitavaa Niinistön turvapaikkalausunnoista. Hän olisi toivonut Niinistön korostavan enemmän kansainvälisten sopimusten merkitystä.

– Tämän olisin toivonut presidentin sanovan voimakkaammin, että Suomi toteuttaa ja noudattaa näitä sitoumuksia. Eikä, kuten [Niinistö] tässä samassa puheessa, rupeavan arvioimaan, ovatko nämä sopimukset tulevaisuudessa kohdillaan vai pitäisikö niitä arvioida uudelleen, Paatero sanoi.

Paatero ei halunnut käyttää termiä maahanmuuttokriisi.

– Mielestäni Suomi ei joutunut kriisiin siitä, että tänne tulee 32 500 ihmistä, joista suuri osa on jo palannut takaisin. Kyllä Suomeen viiden miljoonan ihmisen sekaan mahtuu väliaikaisesti, hän perusteli.

Maarit Feldt-Ranta sanoi, että hän olisi kahdessa kohtaa toivonut Niinistöltä erilaista toimintaa. Toinen oli hallituksen päätös kehitysyhteistyön leikkauksista, mihin Feldt-Ranta olisi toivonut presidentin vastalausetta. Toisena virheenä Feldt-Ranta piti niin sanotuista kahdesta ääripäästä puhumista.

– Toinen oli hänen epäonnistunut lausuntonsa tänä keväänä, kun hän mahdollisesti tahtomattaan tuli leimanneeksi ääripäiksi nekin ihmiset, jotka ovat halunneet auttaa [turvapaikanhakijoita], Feldt-Ranta sanoi.

– Se ei ollut onnistunut lausunto, Feldt-Ranta sanoi.

Lue lisää arkistojutuista:

Sauli Niinistö kypsyi nyt täysin: ”Olemme itsemme haukkuneet”

Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä – ”Kuuntelin äimistyneenä”

Lue myös:

Kokoomuslainen: Kaikki yritystuet leikkuriin – hallituksen lopetettava vätystely

Juha Sipilälle varoitus radiossa: ”Petos puhua jakovarasta – nyt tehtävä muutama rankka säästöpäätös”