Sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi avautuu Facebookissa vanhoista rikostuomioistaan, joista Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina.

HS teki selvityksen eurovaaliehdokkaiden saamista syytteistä vuosina 2004–2019. Lehti ei kertonut tuomittujen nimiä alle vuoden vankeuteen johtaneista tapauksista. Näkkäläjärvi kuitenkin itse astui julkisuuteen ja kertoi omista tapauksistaan.

”Haluan nyt tuoda esiin, että olen se sosialidemokraattien ehdokas, kenestä on kyse”, Näkkäläjärvi kirjoittaa Facebookissa.

”Olen tehnyt vuosina 2006 ja 2010 nuoren ikäni raskaimmat virheet. 16-vuotiaana sain sakot eläinsuojelurikoksesta: tyhmyys tiivistyi porukassa ja muiden joukossa löin kissaa. 20-vuotiaana kesällä 2010 hyppäsin humalassa auton rattiin, nukahdin ja ajoin auton metsään. Siitä minut tuomittiin 30 vuorokauden ehdolliseen vankeuteen. Kyseessä oli nuoren miehen vastuuton teko. Voin olla vain kiitollinen siitä, etten tullut satuttaneeksi ketään.”

Lue myös: Sdp:n nouseva nimi teki valintansa: Näkkäläjärvi lähtee eurovaaleihin

Näkkäläjärvi kertoo, että hänellä oli rankka nuoruus, vaikka hän eli onnellisen lapsuuden hyvässä perheessä.

”Olin pitkään elämässäni todella hukassa. Ainoa veljeni kuoli ollessani 11-vuotias ja vanhempani erosivat, kun olin lapsi. Ehkä joku fiksumpi olisi osannut käsitellyt ongelmia toisin. Minulla koulu ei kuitenkaan sujunut ollenkaan, eikä oikein mikään kiinnostanut.”

”Vaikeudet näkyivät varmasti ulospäin kuohuntana ja myös nyt uutisoituina tekoina. Tämä tie olisi voinut viedä minut mukanaan. Voisin olla nyt hyvin erilainen 28-vuotias ihminen. Tiedän millaista on elää elämää ilman näköaloja ja sekin on vaikuttanut minuun.”

Näkkäläjärvi toteaa olevansa kiitollinen toisesta mahdollisuudestaan ja kiittää läheisiään ja opettajiaan.

”Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi. Rikosrekisterimerkinnät poistuvat ja vuodet kuluvat, mutta oma mieli palaa aina toivomaan, että olisi tehnyt toisin. Olen pahoillani ja kadun näitä tekojani tästäkin eteenpäin.”

HS on hankkinut Näkkäläjärveä koskevat oikeuden asiakirjat, joiden mukaan tuolloin vasta 15-vuotias Näkkäläjärvi tuomittiin vuonna 2006 sakkoihin eläinsuojelurikoksesta, kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. Kaksikymppisenä vuonna 2010 Näkkäläjrvi sai 30 vuorokautta ehdollista ja sakkoja törkeästä rattijuopumuksesta.

Näkkäläjärvi vahvistaa HS:lle, että hän kertoi sdp:n johdolle vanhoista tuomioistaan vasta HS:n selvityksen ilmestymisen jälkeen sunnuntaina.