Hallitus rakentaa parempaa ja reilumpaa työelämää. Hallitus puuttuu vihdoin tarpeettomiin nollatuntisopimuksiin ja korjaa niiden epäkohdat, julisti sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ryhmäpuheenvuorossaan eduskunnassa tiistaina.

Pääministeripuolueen aikomus puuttua nollatuntisopimuksiin tai jopa kieltää ne herättää keskustelua Twitterissä, jossa sdp julkaisi Lindtmanin sanat. Moni nollatuntisopimuksella töitä tekevä ”kiittää” jo demareita töittensä loppumisesta tviitin kommenteissa.

LUE MYÖS: Kansanedustaja laski: Ruuhkamaksusta jopa 130 €/kk -lisälasku – ”Aikooko hallitus todella sallia?”

Asiaan ottaa kantaa myös oululainen yrittäjä ja yrittäjäjärjestöjen aktiivi Sebastian Stenfors (kok).

”Meillä on kaksi nollatuntisopparia. Molemmat heistä ovat eläköityneitä, meiltä lähteneitä vakkareita. He käyvät ekstraamassa verstaalla johdotuksia ja alakeskuksia. Surullista jos menettely purettaisiin, koska joutuisin purkamaan silloin myös molempien sopimukset pysyvästi”, Stenfors kirjoittaa Twitter-päivityksessään.

Hän myöntää, että hallituksen aikeet nollatuntisopimusten suhteen ovat toistaiseksi epäselviä, samoin kuin se, mitä sdp tarkoittaa ”tarpeettomalla” nollatuntisopimuksella.

Viiden puolueen hallitusohjelman ja sdp:n vaaliohjelman kirjaukset nollatuntisopimuksista eroavat toisistaan. Sdp linjasi vaaliohjelmassaan selkeästi, että ”kaikkein turvattomimmat työntekomuodot, kuten vastentahtoiset nollatuntisopimukset, tulee kieltää”.

”SDP katsoo, ettei nykyisen kaltaisia nollatuntisopimuksia tulisi voida enää tulevaisuudessa tehdä ja olemme valmiita muuttamaan lainsäädäntöä tältä osin nollatuntisopimusten kieltämiseksi”, puolue linjasi vaalien alla.

Hallitusohjelman kirjaus on maltillisempi. Nollatuntisopimukset-otsikon alla on kirjaus: ”Parannetaan pätkätöissä ja nollatuntisopimuksella työskentelevien asemaa. Tehdään selvitys työsopimuksissa sovittavasta työajasta. Vaihtelevalla työajalla työskentelevän henkilön työajan vakiintumista vahvistetaan lainsäädännössä”.

Muun muassa Henkilöstöpalveluyritysten liitto (HPL) otti Twitterissä kantaa Lindtmanin ja sdp:n viestiin. Etujärjestön mukaan työelämässä on tilanteita, joissa työn määrää ei etukäteen pysty ennustamaan, ”joten nollasopimuksilla on oma paikkansa”. Nollatuntilaisten kohdalla tehdyn työajan määrä voi riippua sekä työnantajan että työntekijän tarpeesta.

”Ehtojen kiristäminen tulee vaikeuttamaan työllistämistä”, HPL katsoo.

Keskusjärjestö SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko toteaa Sebastian Stenforsille, että ainakaan SAK ei tavoittele sopimusten kieltoa, vaan työajan vakiintumista. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos jokin viikoittainen tuntimäärä vakiintuu puolen vuoden aikana, siitä tulisi työsuhteen työtuntien minimiehto.

LUE MYÖS: Ihmetys Tunnin junasta heräsi hallituspuolueissa: ”Matka-aika oikeasti 1 h 27 min”