Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaat kertovat Jyväskylän ilmastoaiheisessa EU-vaalipaneelissa kannattavansa lentoveroa.

Jatkokautta EU-parlamenttiin tavoitteleva Miapetra Kumpula-Natri (sd) kertoo, että lentoveroa on jo pohdittu sdp:ssä, kun eduskuntavaalien suurin puolue valmistautuu hallitusneuvotteluihin.

”Kotimaan liikenteessä voisin heittää tällaisen luvun kuin 6 euroa. Se ei kaikkea kata, mutta se voisi olla vaaraton luku. Tämmöistä työlukua olemme pohtineet, kun hallitusneuvotteluihin lähdetään ja mietitään”, Kumpula-Natri kertoo vaalipaneelissa.

Hän korostaa, että lentovero koskisi kaikkia yhtiöitä, ja että EU:n sisäinen lentoliikenne on jo mukana päästökaupassa.

Käsiäänestyksessä tavoitetta tukivat myös vihreiden Silja Keränen ja vasemmistoliiton Janne Parkkila. Parkkilan mukaan lentoyhtiöt ovat jo sopimassa yhteisestä päästökauppamekanismista.

”Eurostatin [Euroopan tilastoviranomainen] mukaan itse asiassa puolet Euroopan lentoliikenteestä oli valtioiden sisäistä lentoliikennettä. On aivan järjen köyhyyttä, että yhden valtion sisällä lennetään edestakaisin. No, Oulu–Helsinki-väliä voi miettiä”, Parkkila toteaa.

Perussuomalaisten EU-ehdokas Olli Kotro taas nostaa esiin, että lentoliikenteen osuus EU:n päästöistä on pieni.

”Olen ymmärtänyt niin, että lentoliikenteen osuus päästöistä on noin 3-5 prosenttia koko EU:n päästöistä. Tämän takia kun mennään päästöihin, niin lentoliikenne on herkkä juttu. Jos lentoliikenteen osalta lähdetään radikaaleihin toimiin, voi olla että esimerkiksi Finnairin bisnes vaarantuu. Ja kun lentoliikenteen osuus on niin pieni, niin ei kannata lähteä sellaisiin toimiin, jotka kuulostavat hyvältä, joilla saa hyviä otsikoita ja klikkauksia”, Kotro sanoo.

”Lentoliikenne kasvaa merkittävästi. Siksi siitä puhutaan. Sen osuus on muutama prosentti, mutta se kasvaa. Siksi siitä on myös syytä puhua ja siksi olen lentoveron kannalla”, vihreiden Keränen vastaa Kotrolle.

Rkp:n Max Schulman, kokoomuksen Virkkunen ja keskustan Pekkarinen korostavat biopolttoaineiden merkitystä lentoliikenteestä. Virkkunen huomauttaa, että biopolttoainetta lisätään jo nyt lentokerosiinin sekaan, mutta se on kallista.

”Niitä kehitetään koko ajan ja toivon mukaan, jos saadaan tällainen pieni vero otettua matkoista, niitä voitaisiin kehittää lisää. Suomella on erittäin hyvä ote siihen”, ehdottaa puolestaan Schulman ja huomauttaa, että Suomessakin kehitettävät biodieselit ovat lähellä lentokerosiinia.

”Mitä tulee lentoveroon, niin yksittäisenä ratkaisuna yksittäiselle maalle – tässä tapauksessa Suomelle – en kannata sen käyttöönottoa. Me emme voi määrätä, maksavatko jonkun muun maan yhtiöt Suomelle veroja”, Pekkarinen sanoo ja tähdentää, että Suomen pitäisi olla mukana, jos lentoverosta syntyy laajempi kansainvälinen ratkaisu.

Katso Uuden Suomen eurovaalitentin tallenne alta:

LUE MYÖS:

Vihreidenkin kannattajista suurempi osa ydinvoiman taakse – Kohta kuullaan, mitä ihmettä nyt tapahtuu

Viesti vihreistä: ”Toivon että Fennovoiman ydinvoimala ei mene maaliin” – Mauri Pekkarinen iski heti kiinni, Fortumille ”ei ehkä jatkolupaa”