Oppositiopuolue Sdp:n puoluejohto on todennut, että turvapaikanhakijoiden rikoksista on avoimesti puhuttava, mutta että vastaus ongelmiin ei ole rajojen sulkeminen. Puolueen pää-äänenkannattaja Demokraatti puolestaan otti pääkirjoituksessaan vahvasti kantaa seksuaalirikoksiin ja ”hallitsemattomaan maahanmuuttoon”.

Puoluelehti linjasi maanantaina, että Suomi maksaa nyt hintaa sinisilmäisyydestään. Tällä lehti viittasi vuoden 2015 turvapaikanhakijailmiöön ja Oulun epäiltyihin seksuaalirikoksiin, joista epäillään yli kymmentä ulkomaalaista miestä. Osa epäillyistä on mediatietojen mukaan turvapaikanhakijoita.

”Vasta nyt maksamme hallitsemattoman maahanmuuton hintaa, joka koskee yhteiskuntamme heikompi eli lapsia”, Demokraatti kirjoitti.

Demokraatti nostaa esiin kokoomuksen entisen europarlamentaarikon Eija-Riitta Korholan, joka lehden mukaan jo vuonna 2015 kirjoitti ”profeetalliselta nyt vaikuttavan kirjoituksen, jossa hän varoitti hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista”. Korhola kiinnitti kirjoituksessaan huomiota muun muassa turvapaikanhakijoiden motiiveihin ja parempaa elintasoa turvapaikan turvin etsiviin siirtolaisiin.

”Pitkän linjan europarlamentaarikko oli yli kolmen vuoden takaisessa analyysissään pelottavan oikeassa. Me maksamme nyt hintaa sinisilmäisyydestämme ja maksajina ovat viattomat lapset”, Demokraatti kirjoittaa.

Demokraatin mukaan eduskuntapuolueiden tulisi – rangaistusten ja pakkopalautusten voimistamisen lisäksi – löytää yhteinen näkemys ”turvapaikkapolitiikan suunnasta”.

Puoluelehti kysyy jutussaan, miten turvapaikanhakijat sekä kantasuomalaiset saadaan ymmärtämään, että kaikilla ihmisillä on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Lehti kysyy myös, miten vältymme poliittisilta ylilyönneiltä Oulun rikosvyyhdin osuttua vaalien läheisyyteen.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen sijaisena toimiva varapuheenjohtaja Sanna Marin oli tällä viikolla antamassaan lausunnossa maltillisempi kuin puolueen pää-äänenkannattaja. Hän korosti, että vaikka turvapaikanhakijoiden ja ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista sekä näiden korostumisesta rikostilastoissa on puhuttava, ei seksuaalisen väkivallan kysymystä ratkaista ulkomaalaislakia muuttamalla.

”Vastaus ei ole rajojen sulkeminen ja selän kääntäminen niille naisille, lapsille ja miehille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja hakemaan turvaa muualta. Oikeusvaltiossa yksilöiden teoista ei tuomita kaikkia”, Marin linjasi.

Virkaa tekevä puheenjohtaja teki selväksi, että hänen kantansa turvapaikanhakijoihin ei ole muuttunut. Hän totesi, että Suomen on noudatettava ”niitä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin olemme sitoutuneet ja kannettava oma vastuunsa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta”.

Lue tarkemmin: Sdp:n Sanna Marin: Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikoksista puhuttava – mutta ”vastaus ei ole rajojen sulkeminen”