Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taeelle on varattu seuraavasta puolueen eduskuntaryhmän kokouksesta tilaisuus selventää kantaansa ja näkemyksiänsä viime päivinä velloneeseen kohuun hänen aiemmista some-kirjoituksista. Asiasta kertoo Uudelle Suomelle sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Al-Taeen aiemmat juutalaisvastaiset kirjoitukset on noteerattu myös israelilaisessa lehdistössä. Al-Taee on tunnustanut, että mediassa ja sosiaalisessa mediassa levinneet kuvakaappaukset ovat hänen omista päivityksistään. Tuore kansanedustaja, rauhanjärjestö CMI:n työntekijä, on myös pyytänyt kirjoituksiaan anteeksi. Lue tarkemmin: Hussein al-Taee myöntää kuvakaappaukset aidoiksi: ”Pyydän teiltä kaikilta anteeksi”

”Hän saa kertoa ajatuksistaan, mitä hänellä on tällä hetkellä ja miten hän kokee yhteisen arvopohjamme ja ajatuksensa myös sen osalta, miten tässä mennään eteenpäin”, Rönnholm sanoo tulevasta tilaisuudesta sdp:n eduskuntaryhmässä.

”Meille keskeistä on se, että vain totuuden päälle voi rakentaa tulevaisuutta ja hänen täytyy itse käydä läpi nämä kirjoitukset ja esittää tarvittavat anteeksipyynnöt näille ihmisryhmille, ketä hän on kirjoituksissaan loukannut. Nyt hän on sen tehnyt. Se on minusta tärkeää”, Rönnholm kertoo.

Kysymykseen siitä, voiko sdp:n eduskuntaryhmä langettaa al-Taeelle kurinpidollisia seuraamuksia, Rönnholm ei halua ottaa suoraan kantaa.

”En hyppää asioiden edelle sillä tavalla. Mutta yleisesti ottaen kurinpitoseuraamukset ovat liittyneet kansanedustajien toimintaan eduskunnassa ja edustajatyön aikana. En muista, että aiemmista mielipiteistä olisi kurinpitoseuraamuksia langetettu”, Rönnholm toteaa.

Rönnholm keskusteli myös viime viikolla al-Taeen kanssa tämän aiemmista kirjoituksista. Tuolloin Rönnholm korosti al-Taeen olevan esimerkki siitä, että ”rauhaa tekemällä voi myös itse löytää rauhan”.

Onko Hussein al-Taee pystynyt riittävällä tavalla osoittamaan sinulle, että nämä mielipiteet ovat taaksejäänyttä elämää?

”Näen niin, että se työ, jota hän on viime vuodet tehnyt ja ne vaaliteemat, joiden ympärille hän on kampanjansa rakentanut sekä myös hänen tekemisensä todistavat sitä, että hän ajattelee niin kuin hän on sanonut julkisuuteen sanonut nykyään ajattelevansa”, Rönnholm vastaa.

”Hän näyttää nyt eri henkilöltä kuin se mitä hän on joskus aikaisemmin ollut tai mitä ne mielipiteet ovat olleet.”

Onko näissä käymissäsi keskusteluissa tullut esiin, että hän voisi olla sellainen henkilö kuin mitä aiemmista kirjoituksista voi päätellä? Juutalaisvastainen tai homofobinen.

”Ei. Ei millään tavalla”, Rönnholm sanoo.

LUE LISÄÄ: Sdp:n uusi kansanedustaja syytöksistä: ”En tunnista käytettyä kieltä” – Supo teki jo aiemmin laajan turvallisuusselvityksen