Eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi valittu rauhanneuvottelija Hussein al-Taee (sd) on kommentoinut sosiaalisessa mediassa väitteitä, joita hänestä on esitetty vaalipäivän ympärillä.

Kurdistanilaistaustainen kansalaisaktivisti Anter Yasa on jakanut blogissaan kuvakaappauksia Facebook-päivityksistä, joita hän väittää al-Taeen kirjoittamiksi. Väitetyissä päivityksissä käytetään kieltä, jonka perusteella Yasa syyttää al-Taeeta muun muassa juutalaisvastaisuudesta ja Iran-mielisyydestä.

Al-Taee toteaa, ettei hän pysty jälkikäteen muistamaan kaikkia vanhoja Facebook-päivityksiään. Hän ei ehdottomasti kiistä, muttei myöskään vahvista, että väitetyt päivitykset olisivat aitoja ja hänen omiaan.

”Kun siirryin työskentelemään konfliktinratkaisujärjestö CMI:lle, poistin työstäni johtuen lukuisia vapaamuotoisempia tai yksityiselämääni liittyviä päivityksiä sosiaalisesta mediasta”, al-Taee kirjoittaa.

”Jotkut netin kuvakaappauksista olen tunnistanut joka tapauksessa kirjoittamikseni. Joitain vanhempia päivityksiä en tunnista. Niissä käytetään kieltä, jollaista en käytä ja sanotaan asioita, jotka ovat täysin arvomaailmani vastaisia. Silti en voi enkä aio kiistää, ettenkö ole voinut näitä vuosien takaisia facebook-päivityksiä kirjoittaa.”

”En ole osannut aina suhtautua maailmaan siten kuin nykyään. Olin ennen yksinäinen ja turhautunut, vihainenkin. Tiedän, että olen sanonut ja kirjoittanut typeryyksiä, joita en itse tänään allekirjoita enkä hyväksy. Kaikkia sellaisia sanoja pyydän nöyrästi anteeksi,”, hän jatkaa.

Osan Yasan väitteistä al-Taee kiistää suoraan Iltalehden haastattelussa.

”En ole antisemitistinen, homofoobikko, Iran- tai Venäjä-mielinen tai naisvihaaja”, hän sanoo lehdelle.

Anter Yasa pyysi blogikirjoituksessaan Suojelupoliisia tutkimaan al-Taeen taustat. Al-Taee huomauttaa, että ne on jo tutkittu hänen aloittaessaan työt Martti Ahtisaaren CMI-rauhanneuvottelutoimistossa.

”Mainittakoon, että CMI:n normaalin toimintatavan mukaisesti kaikista työntekijöistä – minä mukaan lukien – on suojelupoliisi tehnyt laajan turvallisuusselvityksen. Tämä on edellytys työskentelyn aloittamiseen konfliktinratkaisujärjestön palveluksessa”, al-Taee kirjoittaa.

Anter Yasa oli kirjoituksillaan käynnistämässä ketjua, joka johti ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toiminnan epäselvyyksien tutkimiseen ja myös rikostuomioon. Al-Taeen tavoin myös Yasa on toiminut sdp:ssä, mutta häntä ei hyväksytty puolueen ehdokaslistalle eduskuntavaaleissa.

Alla Hussein al-Taeen syytöksiin liittyvä Facebook-kirjoitus.

Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelusta on poistettu kaksi Hussein al-Taee'n ja hänen lähipiiriinsä liittyvää kirjoitusta.