Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) katsoo, että opposition vaihtoehtobudjetit vastaavat heikosti Suomen tärkeimpiin haasteisiin. Tällä Orpo tarkoitti etenkin työllisyyden kasvun ja talouden myönteisen kehityksen jatkamisen takaamista.

”Suurin virhe olisi pysäyttää talouden ja työllisyyden kasvu mittavilla veronkorotuksilla”, Orpo sanoi osoittaen sanansa suurimmalle oppositiopuolueelle sdp:lle.

Sdp esittää vaihtoehdossaan muun muassa uutta ylintä porrasta valtion tuloveroasteikkoon, pääomatuloveroasteikon verokantojen korottamista sekä tuloverotuksen yrittäjävähennyksen poistamista.

”Minne te sdp:ssä ajattelette uusien työpaikojen syntyvän”, Orpo kyseli viitaten tarpeeseen tukea yrityksiä ja niiden toimintamahdollisuuksia.

Hän arvosteli sdp:n ehdotusta käyttää juhlarahasto Sitran tasetta ja Suomen Pankin voitonjakoa kertaluonteisina erinä – yhteensä 430 miljoonan euron edestä – vuoden 2019 budjetin rahoittamiseen.

”Valitettavasti tulevaisuuteen tarkoitetut rahat voi käyttää vain kerran”, Orpo sanoi.

Kokoomus on lytännyt sdp:n väitteen, että harmaan talouden torjunnasta ja verojen välttelyn estämisestä voitaisiin lisäpanostuksilla saada 300 miljoonan euron lisätulot. Valtiovarainministeri Orpo katsoo, että sdp:n vaihtoehtobudjetti ei ole uskottava eikä vastuullinen.

”Menot on arvioitu alakanttiin ja tulot viritetty äärimmilleen, jotta teillä olisi varaa kaikkiin lupauksiinne”, Orpo sanoi.

”Sdp:n vaihtoehdon yhtälö on mahdoton.”

Ministeri Orpo ei usko, että sdp:n laskelmiinsa sisällyttämät tulojen lisäykset toteutuisivat. Tästä johtuen hänen näkemyksensä sdp:n vaihtoehdosta on hyvin erilainen kuin Antti Rinteen, jonka mukaan ”SDP:n vaihtoehdossa työllisyys paranee, valtion velka vähenee, eriarvoisuus vähentyy ja tuloerot pienenevät”.

Sdp:n puheenjohtaja Rinne korosti Orpolle, että sdp:n keskeinen idea on veropohjan laajentaminen. Hän puolusti muun muassa ajatusta lisätulojen keräämisestä lähdeverolla.

”Pidättekö pääosin ulkomaalaisiin tahoihin kohdistuvaa lähdeveroa aidosti perusteettomana”, Rinne kysyi Orpolta.

”Se olisi 400 miljoonaa euroa [lisätuloa] osana veropolitiikkaa.”

Muun muassa Finanssiala ry on epäillyt sdp:n lähdeveron toimivuutta. LUE LISÄÄ: Finanssiala: Sdp:n vero söisi Suomen eläkejärjestelmää – ulkomaisilla rahastoilla pakoreitti

Vihreitä Orpo kehui rohkeudesta jatkaen, ettei vihreiden ehdotusta silti voi kannattaa.

”Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan vihreiden vaihtoehto heikentäisi työllisyyttä 21 000 hengellä.”

Lue lisää vaihtoehtobudjeteista:

Vasemmistoliitto haluaa lentoveron – ”Keski- ja suurituloiset maksavat”

Näinkö saadaan Suomen automarkkinoille iso määrä käytettyjä sähköautoja? – Rkp ehdottaa hankintatukea

Kd: Ay-jäsenmaksujen verotukeen mullistus – ”Jäänne menneiltä ajoilta”

Vihreät: Lentovero Suomeen